Nyitókép: AP photo

 

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánzsoldos Wagner-csoport alapítója kedden megkérdőjelezte a Kreml képességét Oroszország védelmére, és azzal vádolta az orosz katonai egységet, hogy megszökött állásaiból az ukrán Bahmut város közelében, ahol már hónapok óta heves harcok dúlnak.

 

„Ma (május 9-én) a védelmi minisztérium egyik egysége elhagyta állásait, és védelem nélkül hagyta a frontot” – jelentette ki Prigozsin a videóban. Pontosította, hogy a védelmi minisztérium 72. dandárjáról van szó. Állítása szerint a front védtelen szakasza csaknem két kilométer széles, és eléri az 500 méteres mélységet.

 

Prigozsin megismételte, hogy az orosz védelmi minisztérium továbbra sem biztosította a Wagner-csoport számára az ígért lőszert. Elmondása szerint a minisztériumban május 8-án ülést tartottak, amelyen a kért lőszer tíz százalékának biztosításáról döntöttek. Azt mondta továbbá, hogy néhány napig még Bahmutban maradnak.

 hirdetes_810x300  

 

A legújabb videóban arra is kitért, hogy az orosz katonák elsősorban a parancsnokaik „hülyesége” miatt menekülnek a harctérről, akik „bűnügyi parancsot” adnak beosztottjaiknak. Azt is elmondta, hogy a katonáknak „nem szabadna meghalniuk feletteseik korlátai miatt”.

 

A videóban a Wagner-csoport vezetője felteszi a kérdést, hogy az állam miért nem tudja megvédeni saját területét, és hozzáteszi, hogy Ukrajna „sikeresen” támadja Oroszország határ menti területeit. Prigozsin azzal vádolja az orosz tábornokokat, hogy megpróbálják megtéveszteni Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Kijelentette: ha „minden feladatukat a hadsereg főparancsnokának (Putyin) megtévesztésével hajtják végre, akkor vagy maga Putyin fogja seggbe rúgni őket, vagy az orosz nép – a háború elvesztése miatt”.

 

Prigozsin a szóban forgó videót a moszkvai Vörös téren megrendezett éves győzelem napi katonai parádé napján tette közzé. Ebben kijelentette, hogy a tervezett ukrán ellentámadás „a csatatéren zajlik majd, nem a televízióban”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!