Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Unió nem hagyhatja magát megfélemlíteni a győzelem napi moszkvai felvonulásától, amelynek célja Oroszország katonai erejének demonstrálása, hanem továbbra is támogatnia kell Ukrajnát. Ezt Olaf Scholz német kancellár jelentette be kedden Strasbourgban, az Európai Parlamentben az Európa-nap alkalmából elmondott beszédében.

 

Scholz azt mondta, hogy „Moszkvában, innen 2200 kilométerre északkeletre Putyin katonai parádét vonultat fel katonáiból, tankjaiból és rakétáiból”.

 

„Nem szabad megijednünk az ilyen hatalmi játszmáktól! Addig kell rendületlenül támogatnunk Ukrajnát, ameddig csak szükséges!“

 

 hirdetes_810x300  

– hangsúlyozta.

 

Az AFP értesülései szerint a német kancellár „kibővített és megreformált” EU-t szorgalmazott, amely a hozzáállást és a cselekvést tekintve geopolitikaibb. Szerinte az EU-nak le kell egyszerűsítenie a döntéshozatalt a külpolitika és az adózás terén, valamint be kell tartania a balkáni országok jövőbeni tagságára tett ígéretét.

 

Scholz kijelentette, hogy az Európa-nap (május 9.) a helyes válasz a Németország által kirobbantott második világháborúra, valamint a pusztító nacionalizmusra és az imperialista fanatizmusra. „A nemzeteink közötti háború elképzelhetetlenné vált – hála az EU-nak és mindannyiunk szerencséjére” – mondta. Az ukrajnai orosz invázió kapcsán azonban megjegyezte, hogy ez az álom nem minden országban valósul meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!