Nyitókép: AP Photo/Domenico Stinellis

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – akárcsak kormánytársa, a védelmi miniszter – óva intett attól, hogy túl sokat várjunk el az ukrán hadsereg tavaszi offenzívájától.

 

„Ne tekintsétek ezt az ellentámadást az utolsónak, mert nem tudjuk, mi lesz belőle” – mondta Kuleba a Bild című német lap szerdai számában.

 

Ez az offenzíva csak akkor lesz az utolsó, ha sikeres lesz az Oroszország által megszállt ukrán területek felszabadításában – mondta Kuleba. „De ha ez nem történik meg, az azt jelenti, hogy újabb ellentámadásra kell készülnünk” – figyelmeztetett.

 hirdetes_300x300  

 

Kuleba hangsúlyozta, hogy Ukrajnának lényegesen több fegyverre lesz szüksége az orosz megszálló erők elleni harcban. „Mert egy háború megnyeréséhez fegyverekre, fegyverekre és még több fegyverre van szükség” – jelentette ki. Sok múlik Németországon, amelynek a Rheinmetall fegyvergyártó cége „egyfajta titánja az európai és valószínűleg a világ fegyveriparának”. A német Rheinmetall fegyvergyártó cég gyártja a jól ismert Leopard tankokat is.

 

Ukrajnának a lőszerek, harckocsik és légvédelmi rendszerek mellett elsősorban harci repülőgépekre van szüksége. Kuleba számít Berlin segítségére a modern F-16-os vadászgépek előremozdításában. A Leopard tankokkal ellentétben ezekre a vadászgépekre vonatkozó döntés nem Németországon, hanem az Egyesült Államokon múlik.

 

„Németországtól azt várjuk, hogy aktív szerepet játsszon az országok koalíciójának létrehozásában: Ki fogja meggyőzni az Egyesült Államokat a zöld gomb megnyomásáról?“

 

– kérdezte az ukrán diplomácia vezetője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!