Nyitókép: Yves Herman/Pool via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hagyományos éjszakai beszédében többször is arra kérte a Nyugatot, hogy szállítson vadászgépeket.

 

Eddig csak Szlovákia és Lengyelország szállított szovjet MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának. Ugyanakkor Zelenszkij hónapok óta kéri a Nyugattól a vadászgépek szállítását.

 

Zelenszkij most arról számolt be, hogy az ukrán tisztviselők jelenleg azon dolgoznak, hogy további „védelmi csomagokat” szerezzenek Kijev partnereitől. Hozzátette: ezzel kapcsolatban „munkaszinten” már születtek olyan új döntések, amelyek lehetővé teszik az ukrán égbolt nagyobb védelmét, valamint több lehetőséget biztosítanak az ukrán hadsereg védekezésére és a helyszínen történő mozgására.

 hirdetes_810x300  

 

„Ma több találkozón is részt vettem, ahol mindezt megvitattuk. A közeljövőben megfelelő lépéseket várunk partnereinktől” – jelentette ki Zelenszkij szerda este.

 

Beszédében a DPA ügynökség szerint az ukrán elnök ismét arról beszélt, hogy Ukrajna külföldi támogatással akarja kiűzni az orosz megszállókat. „Hazánk egy darabját sem hagyjuk az ellenségnek – a zsarnokság nem fog uralkodni sehol” – mondta.

 

Zelenszkij azt is kijelentette, hogy Ukrajnában már minden területen – a gazdaságtól és az ipartól a fegyverkezésig, az energetikán, az infrastruktúrán, az oktatáson, a szociális szolgáltatásokon és az egészségügyig – folynak az előkészületek a háború sújtotta ország újjáépítésére.

 

„Most májusban fejezzük be ezeknek az állami programoknak a konkrét pontjait, júniusban pedig (külföldi) partnereinkkel dolgozunk a terveinken” – mondta Zelenszkij. „Itt, Ukrajnában a világ meglátja, mire képes Európa” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!