Nyitókép: Yves Herman/Pool via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tarthat videóbeszédet az Eurovíziós Dalfesztivál szombaton megrendezésre kerülő döntőjén. A rendezvény szervezői ezt csütörtökön jelentették be.

 

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) kifejtette, hogy Zelenszkij beszédét a verseny „szigorú szabályai” ellehetetlenítették.

 

„A verseny egyik alappillére a rendezvény apolitikus jellege” – közölte az EBU. „Ez az elv tiltja a politikai vagy hasonló megnyilvánulások lehetőségét a versenyen belül” – magyarázta.

 hirdetes_810x300  

 

Az EBU közölte, hogy Zelenszkij kérése, hogy felszólaljon az Eurovízió döntőjén, „bámulatra méltó szándékot tartalmaz, de sajnos nem fogadható el, mert ellentétes lenne a rendezvény szabályaival”.

 

A 2023-as Eurovízió döntője május 13-án, szombaton lesz, és külön tisztelegni fog Ukrajna előtt, ahonnan 11 művész lép fel. Emellett az ország különböző pontjait bemutató videoklipek is adásba kerülnek.

 

Az angol város, Liverpool a háború sújtotta Ukrajna nevében szervezi meg a dalversenyt, hiszen tavaly az olaszországi Torinóban Sam Ryder Nagy-Britannia képviselőjeként a második helyen végzett az ukrán Kalush Orchestra mögött.

 

Az EBU tavaly döntött úgy, hogy az orosz invázió miatt Ukrajna nem adhat otthont a rendezvénynek. Ehhez a döntéshez az ukrán kormány tiltakozása ellenére is ragaszkodott, amely azt javasolta, hogy a helyszínt egy Ukrajnán belüli határvidékre helyezzék át, távol a fronttól.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!