Nyitókép forrása: wikipedia

 

A magyar OTP Bank gyanúja szerint egy fatális félreértés adhatta az alapot az ukránoknak arra, hogy Magyarország legnagyobb bankját a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK). A NAZK indoklása egyébként több helyen elég pontatlan és meglehetősen erőltetett, főleg, hogy több más, Oroszországban még mindig ténykedő, de jóval fajsúlyosabb bankot nem tettek fel a listára.

 

A NAZK május 4-én tette fel az OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájára. Az ukrán hivatal szerint az OTP ott van Oroszország 50 legnagyobb bankja között (ezt a bank hivatalos honlapja is elismeri), a 2. legnagyobb szereplő POS-hitelezés ágazatában (a bank szerint csak a 4.), amely adók formájában – a NAZK megfogalmazásában – „egészen elképesztő mértékben”, 190 millió rubellel (2,2 millió euróval) járult hozzá a „terrorista állam” finanszírozásához.

 

Az OTP szombaton újabb közleményben cáfolta a NAZK döntését, jelezve, hogy az OTP orosz leánybankja az orosz bankpiacon mindössze 0,17 százalékos részesedéssel bír, és nem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna oroszok által megszállt területén. Ráadásul az OTP úgy került fel az ukrán feketelistára, hogy más nagybankok például nem (a NAZK érvelése alapján a listán lenne a helye többek között az olasz Intensa Sanpaolónak, a holland ING Banknak és a francia Credit Agricolenak is – a szerk.). 

 

 hirdetes_300x300  

Az OTP kiemelte, hogy a bankcsoport egyetlen tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket Oroszország megszállás alatt tart. Ugyanakkor úgy sejti, hogy az ukrán hivatal döntésének az lehetett az alapja, hogy Oroszországban is van egy Donyeck nevű település, ahol a bank tényleg működtet egy fiókot. A magyar bank kijelentette azt is: soha, semmilyen formában nem ismerte el a luhanszki és a donyecki területek az önállóságát, összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával.

 

Az ukrán NAZK már 24 nemzetközi vállalatot tett fel a háborút szponzorálók listájára, többek között az osztrák Raiffeisen Bankot, a Mondi csoportot, a Metrót, az Auchant vagy a Bonduellet.

 

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!