Nyitókép: Federico Gambarini/DPA via AP, Pool

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz az Európa Tanács (ET) izlandi csúcstalálkozóján – erősítette meg Zuzana Čaputová szlovák államfő.

 

Mintegy 30 európai ország vezetői közül Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is részt vesz a csúcstalálkozón. Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli. Az európai országok vezetőivel a kétoldalú kapcsolatokról és az aktuális eseményekről tárgyal.

 

„Az elnök aláírásával csatlakozik ahhoz a zárónyilatkozathoz, amely a demokrácia védelmének erősítését is tartalmazza, de felszólít az Oroszországba csempészett ukrán gyermekek védelmére és azonnali visszaküldésére is”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

 

A csúcstalálkozón részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is.

 

Az Európa Tanács 1949-es megalakulása óta ez lesz a szervezet vezetőinek negyedik csúcstalálkozója – legutóbb 2005-ben Lengyelország adott otthont a találkozónak. A csúcstalálkozó helyszíne Reykjavík lesz, amely tavaly novemberben vette át Írországtól a RE Miniszterek Bizottságának soros elnöki tisztét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!