Nyitókép forrása: SITA/Federico Gambarini/DPA via AP, Pool

 

A magyar sajtóban megjelent hírek szerint Ukrajna tényleg elzárhatja a Barátság kőoljavezetéket. A MOL jelenleg is tárgyal az ukrán féllel a tranzitdíjról, azonban egyelőre nincs kompromisszum a láthatáron. Sőt, az ukránok azt állították a MOL-lal folytatott vita során, hogy a tervükről értesítették Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki azzal bólintott rá az ukrán szándékra, hogy tegyék nyugadtan, amit jónak látnak. Közben az ukrán sajtó arról cikkez, hogy Kijev betiltja az orosz kőolaj importját, vagyis nem áll majd érdekükben tovább fenntartani/garantálni a Barátság kőolajvezeték működését.

 

A magyar konzervatív sajtó értesülései szerint jelenleg is intenzív tárgyalások folynak az ukrán féllel a Barátság-vezetéken történő kőolajszállítás tranzitdíjáról. A Mandiner úgy tudja, hogy az ukránok pár napja azzal keresték meg a MOL-t, hogy két lépésben tovább akarják emelni a vezeték tranzítdíját.

 

Az ukránok arra hivatkoztak, hogy Magyarország ukrán gabánára vonatkozó korlátozó intézkedései túlságosan szigorúak. Magyarul: az ukránok amiatt zsarolják Budapestet, mert az nem hajlandó tönkretenni saját agrárpiacát és gazdáit az ukrán bevételek növelése céljából.

 

 hirdetes_810x300  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ez csak egyetlen lehetséges indok, ugyanis az elmúlt hetekben rendkívül feszültté vált a viszony Kijev és Budapest között, többek között azért, mert

  • Ukrajna mondvacsinált okokra hivatkozva szankciós listára tette Magyarország legnagyobb bankját, az OTP-t,
  • Magyarország blokkolta az Európai Békekeretből Ukrajnának szánt újabb folyosósítást (félmilliárd eurót),
  • Magyarország nehezményezi, hogy Ukrajna módszeresen fosztja meg jogaitól az ország kisebbségeit,
  • A The Washington Post nemrég megírta, hogy februárban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta a Barátság kőolajvezeték felrobbantását, hogy térdre kényszerítse a magyar ipart.

 

A tranzitdíjról folyó tárgyalások pár napja vettek kedvezőtlen fordulatot. A Mandiner úgy tudja, hogy az ukránok megüzenték Ursula von der Leyennek, mit terveznek, aki a kijevi tisztviselők szeirnt azt válaszolta, ha a Magyarország nem enged a saját agrárpiacát védő intézkedésekből, „nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást a Barátság vezetéken Magyarország felé”. 

 

Nem csak a magyar-ukrán vita jelzi, hogy a Barátság kőolajvezeték napjai meg lehetnek számlálva. Az ukrán sajtó közlése szerint az ukrán kormány elfogadott egy határozatot, amivel betiltják az orosz kőolaj ukrán importját. Még azon az áron is, hogy a Nyugatról kapott alternatív üzemenyagellátás jóval (minimum a harmadával) drágább. Hozzátesszük, hogy az ország fizetésképtelen. Üzemanyaggal főleg Lengyelország és az amerikai Exxon Mobil látja el.

 

Ráadásul az UNIAN szerint csak legfeljebb harminc napra elegendő tartaléka van Ukrajnának, a sajtóban megszólaltatott elemzők és hivatalnokok pedig arról győzködik az embereket, hogy ne rohamozzák meg a benzinkutakat, mert hatvan napig ki kellene húzni a készletekkel.

 

Akárhogy is, az ukrán kormány döntése azt jelzi, hogy Ukrajna számára már nem lesz olyan fontos a Barátság kőolajvezeték működtetése, mint korábban volt, így azt elzárhatják, a vezetéket nagyobb valószínűséggel érheti baleset vagy „ismeretlenek” által elkövetett szabotázsakció…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!