Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Elindult a csernomorszki kikötőből az utolsó ukrán gabonát külföldre szállító teherhajó, és könnyen meglehet, hogy ez lesz az utolsó szállítmány, ami a fekete-tengeri gabonafolyosó keretében megvalósult. A teherhajó 30 ezer tonna kukoricát szállít Törökországba. Az egyezmény május 18-án, tehát holnap lejár, és egyelőre nem született döntés a meghosszabbításáról.

 

Az egyezmény nélkül a három még ukrán kézen lévő külkereskedelemre alkalmas kikötő (Odessza, Csernomorszk és Privgyennij) újra orosz blokád alá kerülnek.

 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a múlt héten még bizakodó hangnemben azt nyilatkozta, hogy legalább további két hónapra meghosszabbításra kerülhet a gabonapaktum, csakhogy a két háborúzó fél álláspontja nem nagyon közelített egymáshoz. Az ukrán egyezménytől.

 

 hirdetes_810x300  

Legutóbb márciusban hosszabbították meg az egyezményt, ám már akkor is nehéz volt meggyőzni az orosz felet. Moszkva ugyanis az orosz gabona- és műtrágya exportot nehezítő pénzügyi és kereskedelmi korlátok feloldását követelte a tárgyalásakon az ENSZ-től. Direkt szankció ugyan nincs az orosz gabonára, de a nyugati szankciók nehezítik a szállítmányok logiszikáját, a biztosítások megkötését és a kifizetések lebonyolítását.

 

FRISSÍTVE 17:24 – Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda késő délután bejelentette, hogy újabb két hónapra sikerült meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezményt. 

 

Az oroszok intenzívebben bombázzák a határ menti területeket

 

Oroszország az elmúlt hetekben a szokottnál intenzívebben bombázta Harkiv, Csernyigova és Szumi környékét. Csak az elmúlt héten 162 tüzérségi csapás érte az említett területeket. Az ukrán haderő szerint az oroszok így akarják lekötni az ukrán erőket, hogy minél kevesebb erőforrást tudjanak a leendő ellentámadásra összpontosítani.

 

Németország kimaradhat a vadászgép-koalícióból

 

Olaf Scholz német kancellár a Tagesschau szerint azt nyilatkozta, hogy Németországnak nem áll szándékában részt venni az ukránok által sürgetett vadászgép-koalícióban, vagyis azon országok csoportjában, amelyek modern nyugati vadászgépekkel látnák el Ukrajnát.

 

Scholz arra reagált, hogy Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia bejelentette, hogy támogatni szádékoznak Ukrajna „légi harci képességét” vadászpilóták kiképzésével, de akár F-16-os vadászgépek beszerzésével. A szerda reggeli hírek szerint a csoporthoz csatlakozott Belgium is.

 

Dél-Afrika elnöke béketervvel készül Kijevbe

 

Cyril Rmaphosa dél-afrikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy több afrikai ország nevében Kijevbe látogatna egy béketerv bemutatása céljából. Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Zelenszkij szívesen látja a dél-afrikai államfőt, hogy meghallgassa javaslait, majd felkérje, hogy csatlakozzon az ukrán béketervhez…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.