Nyitókép forrása: SITA/Federico Gambarini/DPA via AP, Pool

 

Lengyelország vezetésével egy kelet-európai országcsoport csendben sürgeti Volodimir Zelenszkijt, hogy találja meg a módját a háború lezárásának, akár saját lemondása árán, annak érdekében, hogy országa újjáépítése újraindulhasson – írta saját oldalán Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró.

 

Hersh volt az, aki az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióról korábban megírta, hogy forrásai szerint azt Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával a CIA tervei alapján az amerikaiak és a dánok hajtották végre.

 

Hersh mostani cikkében arról ír, hogy bár a Fehér Ház vezető külpolitikai tisztviselői nem tudatosítják Zelenszkij „vágyát” arra, hogy Oroszországba vigye a háborút, de az amerikai hírszerző ügynökségek tisztában vannak a helyzettel. Hersh ezt a The Washington Post cikkére reagálva fogalmazta meg, amely szerint Zelenszkij ukrán elnök panaszkodott, amiért híján vannak (nyugati) nagy hatótávolságú rakétákból, és nem tud csapást mérni orosz területekre.

 

 hirdetes_300x300  

„Eközben Bakhmut városában folytatódik a mészárlás. Ez, ha számokban nem is, idiotizmusában hasonlít az első világháború verduni és somme-i mészárlásához. A mai háborúért felelős emberek Moszkvában, Kijevben és Washingtonban még az ideiglenes tűzszüneti tárgyalások felé sem nyitottak”

 

fogalmazott Hersh.

 

Ezt követően kifejtette, hogy valami készülődik a háttérben, amelyről hírszerző forrásai már tudnak. Eszerint Lengyelország, Magyarország, Litvánia, Észtország, Csehország, Szlovákia (Hersh tévedésből Csehszlovákiát említett) és Lettország különböző szintű kormányzati tisztviselői Lengyelország vezetésével próbálják meggyőzni Ukrajnát a konfliktus lezárásáról:

 

„A csoport Lengyelország vezeti, amelynek vezetése már nem tart az orosz hadseregtől (…). Csendben arról győzködi Zelenszkijt, hogy találjon módot a háború befejezésére, akár saját lemondása árán, ha szükséges, és hagyja , hogy nemzete újjáépítésének folyamata elinduljon. A lehallgatások és a CIA-n belül ismert egyéb adatok szerint Zelenszkij egyelőre nem tágít, de kezdi elveszíteni szomszédai támogatását”

 

fogalmazott az újsígáró.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.