Nyitókép: A munkácsi várnál lévő turulszobor még eltávolítása előtt. Fotó: MTI

 

Munkács történetét bemutató állandó kiállítás készül a munkácsi várban. Erről hétfőn Andrij Baloga, a város polgármestere számolt be Telegram-csatornáján.

 

A kiszo.net (Kárpáti Igaz Szó – a szerk. megj.) beszámolója szerint a várostörténeti tárlat több teremben, összesen 150 négyzetméteren nyílik majd. Jelenleg szakemberek bevonásával folynak a konzultációk a kiállítás anyagát illetően.

 

A helyi lap forrásai szerint a munkácsi városvezetés ennek a tárlatnak a keretében tervezi kiállítani egyebek között a tavaly októberben a munkácsi vár bástyájáról jogtalanul lefűrészelt Turul-emlékművet. Úgy tudják, a szakszerűtlen eltávolítás következtében az alkotás súlyosan megsérült.

 

 hirdetes_810x300  

Mint ismert, tavaly október 13-án döntött a Munkácsi Városi Tanács a Turul-szobor eltávolításáról, egyúttal az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kihelyezéséről. A magyar honfoglalásnak emléket állító turulmadarat még aznap, rövid időn belül eltávolították. Másfél héttel később pedig a Turul obeliszkjén felavatták az ukrán címert. Azóta semmit nem lehet tudni a Turul hollétéről és pontos állapotáról.

 

kiszo.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.