Nyitókép forrása: SITA/MZV

 

Csehország és Szlovákia továbbra is haditechnikával és humanitárius segítséggel fogja támogatni Ukrajnát, és mindkét ország csökkenteni akarja energiafüggőségét Oroszországtól – értett egyet Ódor Lajos szakértői kormányának külügyminiszter, Miroslav Wlachovský, és cseh kollégája (a GLOBSEC-hez is köthető) Jan Lipavský. Ez a találkozó volt Wlachovský első külföldi látogatása miniszterként.

 

A két miniszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatását illetően a két ország álláspontja nem változik.

 

„Szlovákia szeretné tovább erősíteni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Amit Ukrajnának szeretnék, az egy igazságos béke, amely elítélte a bűnösöket és az agresszort, és elégtélt nyújt az áldozatnak”

 

fogalmazott a szlovák külügyminiszter.

 hirdetes_300x300  

 

Cseh kollégája kiemelte, hogy Ukrajn támogatása katonai és egyéb anyagi módon tovább kell folytatni. 

 

A miniszterek a dezinformációs befolyás következményének tudták be, hogy az emberek félnek a két ország háborúba vonódásától.

 

„Ez a dezinformációs mérgező ökoszisztéma nagyon veszélyes, olyan, mint az ember szellemi egészségét támadó rák. Minden lehetséges eszközzel harcolni fogunk ellene. Ez minden kormány egyik fő feladata, legyen az szakértői kormány, vagy a választások után hivatalba lépő kabinet.”

 

Ugyanazok a célok, ugyanazok a propagandaeszközök

 

Itt érdemes kiemelni, hogy az elmúlt időszakban számos vörös vonalat lépett át a Nyugat Ukrajna kapcsán, nemrég nagy hatótávolságú rakétákat adtak a britek, most már F-16-os vadászgépeket is küldenének. Szlovákia 13 MiG-29-es vadászgépet adott át, miközben a harcok és a politikai nyilatkozatok is egyre élesebbek. Tavaly ilyenkor a németek szabadkoztak, hogy csak sisakokat küldenek – ma már német tankokat kaptak az ukránok. Az emberek ezt látva joggal teszik fel a kérdést, hogy merre tart a háború. De mivel Szlovákiában választások lesznek, és a szlovák külügyminisztereknek hagyományosan az ország külpolitikai irányultságának fenntartása a feladata, ezért Wlachovský, ahogy elődje Káčer és az előtt Korčok, minden mainstream liberális véleménytől eltérő felvetést dezinformációként mutat be.

 

A gazdasági kérdések külpolitikai szempontok alá helyezése is aggodalmat keltő. Wlachovský prágai találkozóján kiemelte, hogy csökkenteni kell az orosz energiától való függőségünket. Csakhogy Szlovákia elsősorban orosz nyersanyagoktól függ. Alternatívák vannak ugyan, de jóval drágábbak, vagyis végső soron a választóknak kell megfizetni az ukrajnai háború gazdasági következményeit.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy miközben az előző kormány több milliárdos támogatási csomagot fogadott el év elején az energiaárak lenyomására és a családok támogatására, a szlovák sajtóban már napi szinten közölnek cikkeket arról, hogy ez tarthatatlan, és az új kormánynak kell ezt megoldania, előkészíteni a konszolidációt – ez magyarul elsősorban az állami kiadások (értsd: legutóbb életbe léptetett támogatások) leépítését fogja jelenteni.

 

Érdekes lesz ennek a folyamatnak a politikai vetülete. A szakértői kormány az államfőnek felel, és alapesetben nincsenek politikai ambíciói, ami miatt esetleg meg akarna felelni a választóknak. Így ha el is kaszálják a megélhetési válságot tompító intézkedéseket, mindegyik kormánypárt ellenzékiként bírálhatja az Ódor-kabinet döntését – anélkül, hogy nekik kellenek felelősséget vállalni a lépésért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!