Nyitókép forrása: SITA/Prigozhin Press Service via AP

 

Oroszország szombaton teljesen elfoglalta Bakhmut városát, ahol a 15 hónapja tartó orosz-ukrán háború legvéresebb csatája folyt. A nagyrészt megsemmisített város elleni támadást a Wagner-csoport vezette, amelynek vezetője már szombaton délben bejelentette a győzelmet. A tényleges bevétel még nem biztos, de igen valószínű. Erre utal az, ahogy a nyugati és ukrán sajtóban magyarázzák a helyzetet.

 

A Reuters hírügynökség például azt írja, hogy „Bakhmut elfoglalása Moszkva első komoly győzelmét jelenti a konfliktus elmúlt bő tíz hónapjában”. Azt hangsúlyozta, hogy a Bakhmut ostroma kiélezte az orosz hadvezetés belső vitáit.

 

Kijev korábban tagadta a város elvesztését, de konkrétumokat nem sorakoztatott fel az oroszok állításával szemben. Most azt hangsúlyozzák, hogy a bakhmuti csata célja az volt, hogy a front más részeiről vonjon el katonákat és gyengítse meg az orosz védelmi vonalakat.

 

 hirdetes_810x300  

Az Unian vasárnap reggel szintén sokat sejtető írást közölt a város helyzetéről. Az ukrán haderő elismerte, hogy „a helyzet nagyon kritikus és nehéz, de az egységeik még Bakhmutban vannak, a harcok folytatódnak, (…) az ukrán haderő pedig a közeli elővárosokban, a jobb és bal szárnyakon is ott van, ami azt jelenti, hogy a bakhmuti erőd még nem esett el”. Olyan elemzések is napvilágot láttak az ukránok részéről, hogy a szárnyakon előrenyomulva és a kulcsfontosságú magaslatokat elfoglalva katlanba akarják zárni az ország erőket.

 

Ez mindenesetre arra utal, hogy a városból az ukránok tényleg kiszorultak.

 

Ismét nagyon beszédes az ukránok felé szörnyen elfogultan elemző amerikai Hadtudományi Intézet (ISW) értékelése is. Most már azzal érvel, hogy ha igaz is Bakhmut eleste, az érdemi stratégiai eredményt nem jelent Oroszország számára.

 

Más kérdés, hogy az oroszok meg tudják-e tartani a várost. Napokon belül indulhat az ukrán ellentámadás, amelynek jeleit már látni lehet. Kisebb hadműveletek már megindulhattak a fronton, amelyek célja kitapogatni az orosz védvonalak gyenge pontjait. Bakhmut tehát valószínűleg tényleg elesett, ennek jelentősége viszont csak akkor lesz, ha az oroszok a várost meg tudják tartani és további hadműveleteket tudnak kezdeményezni az utolsó ukrán védvonalat és sokkal nagyobb kihívást jelentő Szlovjanszk és Kramatorszk ellen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!