Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Az Észak-atanti Szövetség (NATO) kulcsállamai biztonsági garanciákról tárgyalak Ukrajna számára. Egy, az Izrealnek nyújtott garanciákhoz hasonló konstrukcióról lehet szó – írja a The Wall Street Journal.

 

Andrzej Duda lengyel államfő a WSJ-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek támogatnának egy izraeli típusú biztonsági megállapodást Ukrajna számára. Duda szerint jelenleg is erről zajlanak tárgyalások.

 

Duda arról beszélt, hogy megállapodás esetén Ukrajna sokkal könnyebben férne hozzá nyugati fegyverekhez és technológiákhoz.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai lap szerint ez a garanciavállalás megváltoztathatja a háború menetét, és biztosíthatja Ukrajna politikai támogatását az USA-ban és számos európai országban.

 

A párizsi és berlini illetékesek azonban jóval óvatosabban fogalmaztak Dudanál. Ők egy olyan tervvel tudnának egyetérteni, amely „számos kétoldalú garanciát fektet le egy többoldalú megállapodás keretében”. Ez magyarul annyit tesz, hogy kollektív biztonsági garanciák helyett minden ország maga döntené el, mit vállal Ukrajnával szemben.

 

Kijevben azt várják, hogy a megállapodásban az USA, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is részt vesz.

 

Korábban Volodimir Zelenszkij elutasított minden olyan javaslatot, ami Ukrajna NATO-tagságát helyettesítené.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!