Nyitókép forrása: SITA/Swedish Coast Guard via AP

 

Újabb Ukrajnára utaló nyomokról számolt be a nyugati sajtó. Az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung oknyomozása szerint több jel is Ukrajna érintettségére utal az Északi Áramlat gázvezetékeinek felrobbantása kapcsán. Olyan postaláda cégekről írnak, amelyek végül az ukrán hadsereggel hozhatók kapcsolatba. A kutatásban részt vett az Expressen svéd napilap, a Frontstoy lengyel online magazin és a Berlingske dán napilap is – derül ki a Tűzfalcsoport cikkéből.

 

Fontos megjegyezni, hogy miután Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró az Északi Áramlat elleni tavaly őszi támadás kivitelezésével az USA-t és Norvégiát hozta összefüggésbe, az amerikai és német mainstream sajtó saját változattal állt elő, egy ukrán vitorlásról, robbanószerekről és búváreszközökről, amelyekkel szerintük fel lehetett robbantani a betonba ágyazott gázvezetékeket 50 méteres hosszúságban, 85-115 méteres mélységben… Már akkor Ukrajnához kötötték a szabotázst elkövető „diverzáns csoportot”, bár Kijev akkor is mindent tagadott. Most ezt a szálat fűzték tovább, mintegy nyomatékosítva Ukrajna felelősségét.

 

A német hatóságok szerint egy 15 méter hosszú Androméda névre keresztelt vitorlás a legnagyobb nyom. Ez a jacht több emberrel a fedélzetén (öt férfi és egy nő) indult Rostockból, és a gyanú szerint „részt vettek” a vezetékszálak felrobbantásában. Az egyik potenciális gyanúsított egy Kijevtől délre fekvő településről származik.

 

 hirdetes_300x300  

Ezt a férfit pedig az ukrán hadsereghez kötik. A sajtó érdeklődésére sem az ukrán titkosszolgálat sem az ukrán nagykövetségek nem voltak hajlandók nyilatkozni. A hajót hivatalosan egy cég nevében bérelték ki, amelynek elnöke csak egy stróman, Ukrajnában él, és semmit sem tud az általa vezetett cég tevékenységéről. Névleg egy utazási irodáról lenne szó, amelynek évek óta nem volt érdemi forgalma – mígnem 2020-ban egy összegben nem került a számlájára 2,8 millió euró.

 

Körkép.sk, Tűzfalcsoport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.