Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Románia is támogatja azt a német kezdeményezést, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben az EU törölje el a vétójogot. Eredetileg kilenc ország csatlakozott a kezdeményezéshez: Németország, Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország, Olaszország. A lista most már Romániával egészül ki.

 

A Maszol hírportál szerint a bukaresti kormány úgy változtatta meg korábbi álláspontját, hogy azzal kapcsolatban semmilyen magyarázatot nem tett közzé. Eleve különös, hogy miért mond le közép-kelet-európai tagállam a vétójogról, csökkentve szavazatának és alkupozíciójának értékét.

 

A Maszol idézi Bogdan Aurescu román külügyminisztert is, aki  decemberében azt mondta, „korábban az egyhangúan hozott döntések mellett voltunk, mert úgy gondoltuk, a kis államok számára fontos, ha élni tudnak ezzel a lehetőséggel, egy, az érdeküket sértő döntés esetén”.

 

 hirdetes_300x300  

A lap idézi Victor Ponta volt kormányfőt is, aki szerint a vétójog eltörléséhez való felsorakozást Klaus Iohannis román államfő eszközölte ki, hogy hivatali ideje 2024-es lejárta után fontos nemzetközi pozíciót kapjon a „szívességért” cserébe.

 

Körkép.sk, maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!