Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kevin Wolf

 

Több fontos témát is érintett Mark Milley amerikai vezérkari főnök és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közös sajtótájékoztatójukon. A legnagyobb figyelem nyilvánvalóan az F-16-osok átadására összpontosult, de szóba került az is, hogy valóban amerikai haditehcnikával támadta-e Ukrajna Oroszországot. Az ukrán sajtó ajándékba kapott egy jól idézhető modnatot is, Milley szerint az ukrán haderőnek van esélye kiszorítani az oroszokat az országukból, de nem a közeljövőben.

 

A F-16-os vadászgép nem csodafegyver, és nem hozna el Ukrajna számára áttörő sikert a háború jelenlegi fázisában – emelte ki Mark Milley amerikai vezérkari főnök.

 

Emlékeztetett, hogy az oroszoknak ezer darab F-16-ossal egy kategóriába tartozó vadászgépük van, így ahhoz, hogy bárki fel tudja venni a versenyt egy ilyen légi fölénnyel, hasonló számot kell felmutatnia a saját oldalán.

 

 hirdetes_300x300  

Kitért arra is, hogy a költség-nyereség elemzések sem támasztják alá az F-16-osok nagy mennyiségben történő átadását.

 

Mint mondta, 10 F-16-os egymilliárd dollárba kerül, a hozzá tartozó rendszer fenntartási költsége újabb egymilliárd dollár, így 10 gép működtetése kétmilliárd dollárt tesz ki. Ilyen kiadások mellett pedig az Ukrajnának szánt támogatási keretek irdatlan sebességben merülnének ki.

 

Emlékeztetőül: Ukrajna hónapok óta követel modern nyugati vadászgépeket. Az F-16-osokra azért esett a választásuk, mert ez a típus a legelterjedtebb Nyugaton, így van belőle megfelelő mennyiség, ráadásul sok ország most cseréli le újabb, ötödik generációs F-35-ösökre. Az ukránok korábban 200 ilyen gépre támasztottak igényt. Mark Milley fenti számait alapul véve, ez azt jelentené, hogy a Nyugatnak 40 milliárd dolláros támogatást kellene csak a vadászgépekhez biztosítania Ukrajnának. Egyéb faktorok is vannak: mivel a Nyugaton eladásra kerülő F-16-osokra nem csak Ukrajna tart igényt, hanem más országok is a globális délről, például Argentína, Kolumbia. És ők fizető ügyfelek. Ráadásul, a nyugati fegyverek ezekben az országokban a kínai rendszerekkel kénytelenek versenyezni. Argentína kapcsán például amerikai geopolitikai érdek lett az F-16-osok értékesítése – máskülönben az argentinok kínai technológiát vásárolnak.

 

Az ukrán légvédelem megerősítése kapcsán Milley tábornok kijelentette, hogy Ukrajna számára sokkal hatékonyabb és hasznosabb megoldás a földi kis, közepes és nagy hatótávolságú légvédelem további erősítése.

 

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy valóban amerikai haditechnikát használva törtek át az ukránok orosz területre Belgorod térségében. Milley megerősítette, hogy kifejezetten kérték az ukránokat, hogy ne használják az amerikaiak által szállított fegyvereket Oroszország közvetlen megtámadásában. Az ukránok állítják, hogy nem ők, hanem az ukránpárti orosz milícia tört át a határon. A felvételek tanúsága szerint azonban amerikai Humveekkal hajtották végre az akciót.

 

Milley egyelőre nem vont párhuzamot az eset és az F-16-os vadászgépek átadása között. Ha ugyanis kiderülne, hogy az ukránok megszegve a Washingtonnak tett ígéretet amerikai haditechnikával támadták Oroszországot saját területén, vagy e célból amerikai fegyverekkel láttak el harmadik harcoló felet, annak következményei is lehetnek a vadászgépek átadására.

 

A Nyugat egyelőre közvetlen ígéretet a vadászgépek leszállítására nem tett, mindössze ukrán pilóták kiképzéséről van szó. Ezek hivatalos száma 20 körül mozog, és csak akkor bővül, ha Hollandia, Franciaország, Dánia és Lengyelország mellett további országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az USA vállalt szerepe sem tisztázott azon túl, hogy engedélyezi más országoknak a vadászgépek leszállítását.

 

Az ukrán sajtó is megkapta a maga hírértékét: Mark Milley kijelentette, hogy Ukrajna képes lehet kiúzni az orosz megszállókat területéről, bár nem a közeljövőben.

 

„Minden háború előbb-utóbb véget ér. Vagy az egyik fél győzelmével vagy vereségével ér véget, vagy tárgyalásokkal. Oroszország ezt a háborút katonailag nem nyerheti meg, már veszített, mert stratégiai céljait nem tudta elérni”

 

mondta az amerikai tábornok. Majd hozzátette:

 

„Ukrajna stratégiai céljai között ott van az ország teljes felszabadítása az orosz megszállás alól. A megszállt területeken azonban több százezer orosz katona van. A cél ugyan katonailag elérhető, de valószínűleg nem a közeljövőben. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a harcok folytatódni fognak, véresek és nehezek lesznek. És a háború egy pontján a felek megálladást kötnek, vagy bizonyos időn belül katonai megoldás születik”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.