Nyitókép: Hannah McKay/Reuters

 

Választási megfigyelőkre támadtak Törökországban vasárnap az elnökválasztás második fordulója során. A helyi média által idézett politikusok szerint incidensek történtek Isztambulban és az ország délkeleti részén is.

 

Ali Sheker, a legnagyobb ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egyik törvényhozója a Halk TV-nek vasárnap azt mondta, hogy őt és egy másik ellenzéki választási tisztviselőt egy csoport ember támadta meg, miután szavazási szabálytalanságokat jelentettek. A támadás a délkelet-törökországi Shanliurfa tartomány egyik falujában történt.

 

Korábban Özgür Özel, a CHP frakcióvezetője a Twitteren arról számolt be, hogy választási megfigyelőket vertek meg és törték össze a telefonjaikat. Egyúttal bírálta a biztonsági erők jelenlétének hiányát, és felszólította a hatóságokat, hogy szavatolják a választások biztonságát.

 hirdetes_810x300  

 

Médiajelentések szerint Isztambulban is több hasonló incidens történt. A senika.org online szerver például arról írt, hogy Bagcilar kerületben nem engedtek be ügyvédeket a szavazóhelyiségekbe, állítólag kisebb összecsapásokra is sor került – ezt az információt azonban nem lehetett függetlenül forrásból ellenőrizni. A Halk TV arról is beszámolt, hogy Isztambul Gaziosmanpasa és Ümraniye kerületében ellenzéki megfigyelőket támadtak meg.

 

Az elnökválasztás második fordulójában mintegy 61 millió választásra jogosult polgár dönt arról, hogy Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök vagy az egyesült ellenzék jelöltje, Kemal Kilicdaroglu lesz-e az államfő.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!