Nyitókép forrása: Armada ČR

 

Lehetséges egy Oroszország és NATO közti háború, véli a cseh hadsereg vezérkari főnöke, Karel Řehka. Szerinte, ha egy ilyen háború kitörne, Csehország már az elejétől kezdve a részese lenne. Řehka erről hétfőn a parlament belbiztonsági bizottság konferenciáján beszélt.

 

„Egy Oroszország és NATO közti háború, ami számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen. Lehetséges”

 

fogalmazott a vezérkari főnök. Hozzátette, hogy ahhoz, hogy ezt a lehetőséget el lehessen kerülni, komolyan fel kell készülni és fejleszteni kell az elrettentő képességeket.

 

„Oroszország egy NATO-val szembeni konfliktus felé vezető pályán van. Ha a háború kitörne, Csehország az első pillanattól a részese lenne. A hadsereg ezért igyekszik felkészülni egy magas intenzitású háborúra. (…) Még ha a harcok Csehország területén kívül zajlanának is, meg kell védenünk légterünket és polgárainkat”

 

 hirdetes_300x300  

emelte ki. Mivel Csehország tranzit korridor lenne, biztosítania kell a felvonuló haderők útvonalát, raktárkapacitást kell kiépítenie és szavatolnia kell a kritikus infrastruktúra biztonságát.

 

A cseh parlamenti bizottság elnöke, Pavel Žáček azzal kommentálta a vezérkari főnök szavait, hogy nem „most van itt az ideje rózsaszínben feltüntetni a dolgokat”.

 

A Belbiztonsági és Állami Ellenállóképesség nevű konferencia a cseh parlamentben zajlott hétfőn, a katonai vezetőkön kívül a hírszerzési és titkosszolgálati vezetők is részt vettek rajta.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!