Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd

 

A katari miniszterelnök titkos megbeszéléseket tartott az afganisztáni tálib vezetőkkel a nemzetközi közösséggel fennálló feszültség feloldásának lehetőségeiről – közölte saját forrásaira hivatkozva a Reuters hírügynökség. Afganisztán vezetői állítólag hajlanak a megegyezésre, ha ezzel csökkenthetik országuk elszigeteltségét.

 

Május 19-én Kandahárban találkozott Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari minsizterelnök és Haibatullah Akhunzada, a tálibok politikai és vallási vezetője.

 

A találkozóról Katar értesítette az Egyesült Államokat is. A Reuters névtelen forrása szerint a találkozón érintették a lányok oktatására és a nők foglalkoztatottságára vonatkozó tálib tilalmak esetleges megszüntetését is.

 

 hirdetes_810x300  

A találkozó komoly diplomáciai siker, és ajtót nyithat az amerikai elvárások teljesítése felé, ami a nők jogainak bővítésén kívül tartalmazza az ENSZ-ügynökségek és humanitárius csoportok jelenlétét, valamint a tálibok körén kívül eső afgán politikusok bevonását a hatalomgyakorlásba.

 

Afganisztánból 2021-ben vonult ki az amerikai hadsereg, iszonyú káosz közepette és súlyos presztízsveszteség mellett. A húsz évig tálibok ellen vívott háború és demokraciaépítés következménye az volt, hogy az USA távozása után a tálibok hetek alatt átvették az ország irányítását, miközben a nyugatiak által támogatott korábbi politikai elit vagyonát kimentve hetekkel az amerikaiak távozása előtt eliszkolt az országból. Az országot egyszerre sújtotta háború, nagy szárazság és politikai válság. A jelenlegi becslések szerint legalább 10 millió embert sújt éhínség vagy súlyos alultápláltság. Érdemes kiemelni, hogy a tálibok felé Kína jóval korábban nyitott, így a mostani eseményeket a két nagyhatalom vetélkedéseként is lehet értelmezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!