Nyitókép: AP/Vadim Ghirda

 

Fontos jelzést küldeni arra vonatkozóan, hogy ebben a nehéz időszakban senki sem lehet semleges – mondta Ódor Lajos szlovák miniszterelnök csütörtökön az európai országok vezetőinek moldovai csúcstalálkozóján.

 

„Nehéz kívülállónak lenni, hiszen vagy az agresszió, vagy az egyesülés oldalán állunk” – mondta a kormányfő az újságíróknak a csaknem 50 országot tömörítő Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozója után.

 

Az eseményen beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. „Az új kormány új miniszterelnökeként igyekeztem biztosítani arról, hogy Szlovákia hozzáállása Ukrajnához nem változik” – mondta Ódor, aki szerint a tárgyalóasztalnál egyértelműen látszott, hogy Zelenszkijnek mekkora támogatása van más országok részéről is.

 hirdetes_300x300  

 

A csúcstalálkozót a moldovai Bulboaca falu közelében tartották, amely körülbelül 20 kilométerre található az ukrán határtól. „Szép jelzés ezeknek az országoknak, hogy nem vagyunk közömbösek az itt zajló események iránt, és jó partnerek leszünk számukra” – hangsúlyozta Ódor.

 

A résztvevők intenzíven megvitatták a hibrid fenyegetéseket is – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a harcok dezinformáció és propaganda formájában is zajlanak, amelyek a „régió leggyengébb láncszemeit” célozzák.

 

Ódor ráadásul „elég üdítőnek” nevezte, hogy a csúcs ambíciója nem az volt, hogy olyan végleges nyilatkozatot fogadjanak el, amelyben mindenki egyetért, mert az sokáig tart. A résztvevők így használhatják ezt a platformot kétoldalú találkozókra és kötetlen beszélgetésekre. Ezek főként arra vonatkoztak, hogy miként lehet megsegíteni a közös kontinens azon országait, amelyek veszélybe kerülhetnek, vagy amelyek a katonai tevékenység vagy propaganda újabb célpontjává válhatnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!