Nyitókép forrása: SITA/Christine Olsson/TT News Agency via AP

 

Nem túl elmés megjegyzéssel reagált Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Orbán Viktor pénteken tett kijelentéseire. A magyar kormányfő a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy ha megindul az ukrán ellentámadás, vérfürdő lesz, és ezért mindent meg kell tenni azért, hogy meggyőzzék a feleket a tűzszünetről és a tárgyalásokról még az ukrán ellentámadás kibontakozása előtt.

 

Ezeket a kijelentéseket a nyugati (és a szlovák), valamint az ukrán sajtó is némiképp kiforgatva úgy tálalta, hogy a magyar kormányfő „meg akarja állítani az ukrán ellentámadást”. Orbán kijelentésére Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó néhány órával elutasítóan nyilatkozott.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter később szintén reagált. Ő kijelentette, hogy Ukrajna akarja leginkább a békét „de csak egy igazságos békét fogad el, amely elsősorban területi integritásának teljes helyreállítását jelenti”. Tekintettel arra, hogy az ukrán vezetés többször hangoztatta, hogy a Krímet is visszaköveteli, az „igazságos béke” csak a háború rokonértelmű szava lett a politikai retorikában.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha valaki azt mondja, hogy nem kell az ellentámadás, menjünk tárgyalni, legyen olyan okos, és győzze meg Putyint, hogy vonja ki egységeit Ukrajnából, és akkor nem lesz semmilyen ellentámadás”

 

méltatlankodott Kuleba. Kikérte magának, hogy a „probléma” megoldásához bárki úgy közelítsen hozzá, hogy Ukrajna bármit is feladjon.

 

„Ez egy kifordított logika, egy beteg gondolkodás, amely a 2014-2022-es időszakban már kudarcot vallott. Ha [Orbán] segíteni akar, használja a kapcsolatait és győzze meg Putyint, hogy távozzon Ukrajnából”

 

mondta Kuleba.

 

Ukrajinszka Pravda, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.