Nyitókép forrása: SITA/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Fehéroroszország elkövetett, az volt, hogy „nem oldották meg Ukrajna kérdését 2014-2015-ben, amikor Ukrajnának még nem volt hadserege, és nem volt felkészülve” – jelentette ki Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

 

A Politico közlése szerint Lukasenka erről a Független Államok Közösségének csütörtöki találkozóján beszélt. A brüsszeli lap szerint ezzel Lukasenka „teljes mértékben Vlagyimir Putyin orosz elnök bábjává vált”.

 

A fehérorosz elnök úgy vélte, hogy ha nem „ma kezdődött volna el ez a háború, akkor holnap, de akkor már Oroszország és Fehéroroszország számára sokkal rosszabb feltételek mellett”.

 

 hirdetes_300x300  

„Az egyetlen hiba, amit elkövettünk valószínűleg az, hogy nem oldottuk meg ezt a kérdést 2014-2015-ben, amikor Ukrajnának még nem volt hadserege. Békésen akartuk rendezni. Ezt az időt azonban harcképes fegyverek erők fejlesztésére használták fel [az ukránok]”

 

mondta.

 

Lukasenka közel két évtizede egyszemélyi vezető Belaruszban. Regnálása idején többnyire igyekezett óvatos egyensúlyt tartani a Nyugat és Oroszország között. Moszkva komoly nyomást gyakorolt rá a két ország uniójának létrehozása felé, ám Lukasenka ellenállt. Aztán jöttek a 2020-as elnökválasztások, amelyeket Lukasenka nagyon átlátszó módon elcsalt, és amely után hetekig tartó tömegtüntetésekre és általános sztrájkhullámra került sor.

 

Ezeknek a megmozdulásoknak azonban nem volt hangsúlyos a Nyugat-barát felhangja, ugyanakkor Lukasenkát kellőképpen meggyengítették és szorosabb együttműködésre vették rá Oroszországgal. A 2022-es orosz-ukrán háború kitörésekor fehérorosz területekről is indultak orosz inváziós egységek és bombázók, valamint vadászgépek. Nemrég pedig Fehéroroszország beleegyezett, hogy orosz atomütőerőt telepítsenek területére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.