Nyitókép forrása: Szijjártó Péter facebook-oldala

 

Európának stratégiai autonómiára van szüksége, ugyanis a kontinens rosszul fog járni, ha önálló döntési képesség és érdekérvényesítés nélkül állandóan más világpolitikai szereplők kottájából játszik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia szenátus külügyi és védelmi bizottságával folytatott tárgyalást követően elmondta, hogy elsősorban az ukrajnai háborúról és annak következményeiről egyeztettek.

 

„A háború következményeként Európa rendkívüli mértékben meggyengült politikailag és gazdaságilag”

 

figyelmeztetett.

 hirdetes_300x300  

 

„Politikailag azért, mert az elmúlt egy év, három hónap és két hét nem volt elegendő arra, hogy mi, itt Európában elérjük azt, hogy közelebb kerüljünk a békéhez, nem tudtuk megállítani ezt a háborút”

 

mutatott rá.

 

„Másodsorban pedig meggyengültünk gazdaságilag, hiszen a háborúra adott európai és amerikai válaszok különbözőségéből fakadóan az európai vállalatok hatalmas versenyhátrányba kerültek az amerikai cégekkel szemben”

 

tette hozzá.

 

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy miközben az amerikai inflációcsökkentési törvény „gyakorlatilag szégyentelenül és teljesen nyíltan támogatja az amerikai cégeket az európaiakkal szemben”, addig itt, Európában a szankciók nagyobb kárt okoznak a gazdaságnak, mint az orosznak.

 

Aláhúzta: mindez pedig rendkívüli versenyhátrányt okoz az európai vállalatoknak, és minden negatív hatás először a háború szomszédságában csapódik le.

 

„Ráadásul olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai meghalnak ebben a háborúban, ezért a francia szenátus külügyi és védelmi bizottsága tagjainak és az elnökének is elmondtam, hogy Magyarország abszolút a békében érdekelt”

 

szögezte le.

 

„A háborút természetesen elítéljük. Nem az a kérdés, hogy mit gondolunk a háborúról, annak kirobbanásáról, hanem a kérdés az, hogy hogyan fog véget érni a háború”

 

mondta.

 

„Ennek a háborúnak a csatatéren nincsen megoldása, a csatatéren csak halottak vannak. Minden egyes fegyverszállítmány következményét az újabb halottak jelentik, ezért a fegyverszállítás helyett a békére, a béke megteremtésére kellene koncentrálni”

 

vélekedett.

 

„Természetesen ez a megközelítésünk nem esik egybe az európai mainstream megközelítésével, több pontban különbözik a francia megközelítéstől is. Egy dolog viszont biztos, hogy mind a franciák, mind mi, magyarok egyetértünk abban, hogy Európának szüksége van egyfajta stratégiai autonómiára, önálló döntési képességre, önálló érdekérvényesítésre, mert ha folyamatosan más világpolitikai szereplők kottájából játszunk, akkor nagyon rosszul fogunk járni”

 

összegzett.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Szijjártó Péter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!