Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

 

Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) friss felmérése szerint az európaiak háromnegyede, egészen pontosan 74 százaléka úgy véli, hogy Európának csökkentenie kell függőségét az Egyesült Államoktól, és saját védelmi képességeire kell hagyatkoznia.

 

Ami talán még többet elárul a közvélemény álláspontjáról, hogy a felmérésben részt vevő országok mindegyikében többségben vannak azok, akik szerint Európának semlegesnek kell maradnia az USA és Kína konfliktusában.

 

A felmérés eredménye közvetve arra utal, hogy az európai közvélemény többnyire egyetért Emmanuel Macron francia államfő Európa stratégiai autonómiájára vonatkozó kijelentéseivel.

 

 hirdetes_300x300  

Macron korábban arról beszélt, nagy a kockázata, hogy Európa olyan válságokba vonódik bele, amelyekhez semmi köze, és ezért meg kell akadályozni, hogy Amerika vazallusává váljon.

 

Az európaiak mindössze 35 százaléka tekint Kínára riválisként, 43 százaléka pedig inkább partnernek tartja.

 

„Az európaiak semlegesek akarnak maradni egy esetleges USA-Kína konfliktusban, és nem hajlandók szakítani Kínával – még akkor sem, ha felismerik Kína európai gazdasági jelenlétének veszélyeit. Ha azonban Kína úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, az európai közvélemény nagy része számára az vörös vonalat jelentene”

 

fogalmaz a felmérés.

 

A teljes kutatás ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.