Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az uniós belügyminiszterek csütörtökön megszavazták az EU migrációs és menekültügyi politikájának megváltoztatását. Egy olyan döntés született, ami a szlovák, magyar és közép-európai migrációs politikát felülírhatja, tekintettel arra, hogy „kötelező szolidaritást” tartalmaz, vagyis újraélesztette a kötelező migránskvóta egy ideje jegelt elképzelését. A magyar kormányfő szerint Brüsszel visszaél hatalmával. A szlovák belügyminiszter, a KDH-hoz kötődő Ivan Šimko tartózkodott, azonban a szavazás után a sajtónak arról beszélt, hogy sikeres volt Szlovákia érdekeinek reprezentálása. A sorok közül pedig az is kiderült, hogy csak azért tartózkodott, mert a szakértő kormánynak bizonyos szempontból korlátozott a jogköre (jogilag nem, de időkorlát szempontjából valóban így van – a szerk.).

 

A szlovák belügyminiszter nagyon óvatosan próbálta elkerülni, hogy elmondja a nyilvánosságnak, mit is szavazott meg a belügyminiszterek tanácsa – a magyar és lengyel ellenkezés dacára.

 

Šimko állításával ellentétben a kötelező betelepítési kvóták nem kerültek le az asztalról, azokat szó szerint ráerőltetnék a tagállamokra. Azok, akik nem hajlandók kötélnek állni, pedig választhatnak, hogy „alternatívaként” minden be nem fogadott migráns után 22 ezer eurós kötbért fizetnek az EU-nak. 

 

 hirdetes_810x300  

Az elfogadott dokumentum a menedékkérők kérelmének határon való elbírálását is lehetővé teszi, de úgy, hogy például Magyarországnak – amely nem frontország – kell ennek az eljárásnak a közel 30 százalékát biztosítania saját költségből, úgy, hogy az EU semmilyen anyagi forrást nem biztosított eddig a határvédelemre. Fontos kiemelni, hogy nem Magyarországon lépik át először az EU határát az illegális migránsok, hanem Görögországban.

 

Šimko még a tárgyalás előtt azt nyilatkozta, hogy Szlovákia álláspontját a „szolidárisabb” irányba szeretné megváltoztatni.

 

A fentiek alapján elég egyértelmű, hogy az Ódor-kormány folytatja azt a politikát, amit a Heger-kabinettől is láttunk, mikor a Szlovákiának is káros szankciók esetén előre lemondtak a vétó lehetőségéről, vagy megszavazták a belső égésű motorok betiltásáról szóló határozatot. Gyakorlatilag eddig nem volt olyan brüsszeli elvárás, aminek a szlovák kormány nem tett volna eleget.

 

A mostani szavazás csak az első lépés volt a kötelező kvóták bevezetésének folyamatában. Ezután az Európai Parlament szavaz majd a javaslatról, végül az Európai Bizottság hoz döntést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.