Nyitókép: dubrovnikcroatia.info

 

A horvátországi Dubrovnik városa szigorúan büntetni fogja azokat, akik megzavarják a történelmi belváros lakóinak éjszakáját. Az étteremtulajdonosokon kívül a turisták is ráfizetnek erre, ugyanis nem húzhatják kerekeken a bőröndöjeiket a városközpontban lévő kőburkolaton.

 

„Ez nem választási kampány. Városunknak rendre van szüksége, és amióta polgármester vagyok, mindig hadban állok valakivel. A szuvenírárusokkal, az építtetőkkel, az éttermekkel”

 

– mondta a város polgármestere, Mato Franković.

 

A közelmúltban történt jogszabályváltozás lehetővé tette a horvát önkormányzatok számára a zaj mérését és a szabálysértők megbüntetését.

 hirdetes_300x300  

 

A történelmi központ lakói a kerekes bőröndök zajára panaszkodtak, ezért kell a turistáknak újonnan a kezükben vinniük a poggyászukat. Az új, poggyász tárolására alkalmas nyilvános illemhely megépítése után teljes mértékben tilos lesz bőrönddel bemenni a városközpontba.

 

„A csomagjaikat a kijelölt helyen hagyják, mi pedig térítés ellenében elvisszük arra a címre, ahol megszállnak. Ez még csak a kezdet, a végcél egy logisztikai központ kialakítása a repülőtéren. Onnan az összes poggyászt közvetlenül a vendégek címére fogják szállítani”

 

– mondta Frankovič.

 

Egyelőre senkire sem szabnak ki pénzbírságot a tilalom megsértéséért, „célunk a nevelés” – mondta a polgármester. Tilos továbbá a házi kedvencek póráz nélküli sétáltatása, az emlékművekre mászás, fürdőruhában, illetve félmeztelenül sétálás.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!