Nyitókép: SITA/AP Photo/Alastair Grant

 

Azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról pénteken Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök.

 

Döntésének közvetlen előzményeként kézhez kapta az arról szóló vizsgálati jelentést, hogy félrevezette-e a parlamentet azoknak a törvénysértő összejöveteleknek, partiknak az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten.

 

Johnson tavaly júliusban távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségből, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban az általános járványügyi tilalom ellenére ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak.

 hirdetes_300x300  

 

A volt kormányfő akkor még megtartotta alsóházi mandátumát, ám miután péntek este megkapta a képviselői előjogokat szabályozó alsóházi szakbizottság vizsgálati jelentését, visszaadta képviselői megbízatását is.

 

Ez azt jelenti, hogy véget ért Boris Johnson több évtizedes politikusi pályafutása, hiszen a törvényerejű brit parlamentáris konvenció kötelezően alsóházi képviselői mandátum elnyeréséhez köti a legtöbb vezető kormányzati funkció betöltését.

 

A parlament tudatos félrevezetése a brit politika normái alapján a képviselők, köztük a kormánytagok által elkövethető legsúlyosabb magatartási kihágások egyike, és általános elvárás, hogy távozzanak tisztségükből mindazok, akikről bebizonyosodik, hogy ezt a kihágást elkövették.

 

Johnson azonban a képviselői mandátumának visszaadását bejelentő, péntek este közzétett hosszú közleményében azt írta: az alsóházi bizottság egyetlen morzsányi bizonyítékkal sem szolgált arra, hogy ő szándékosan vagy gondatlanságból vezette volna félre a képviselőket.

 

A korábbi kormányfő szerint az alsóházi szakbizottság a vizsgálati folyamatot egyértelműen arra használta fel, hogy eltávolítsa őt a parlamentből.

 

Nem hazudtam, és meggyőződésem szerint szívük mélyén ezt a bizottsági tagok is tudják” – fogalmaz közleményében Boris Johnson. A korábbi kormányfő szerint a testületnek a kezdetektől az volt a célja, hogy őt a tényektől függetlenül bűnösnek találja.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!