Nyitókép forrása: portfolio.hu

 

A V4 összetart, a visegrádi országok (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) csoportjának egyik alapelve, hogy szorosan, szövetségben segítik egymást – jelentette ki a honvédelmi miniszter a visegrádi négyek védelmi minisztereinek találkozóján a Magas-Tátrában.

 

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint ennek kiváló példája a V4-es védelmi miniszterek találkozóján aláírt légtérrendészeti megállapodás, amelynek értelmében 2024 végéig Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt látja el Szlovákia légterének védelmét. A magyar légierő Gripenjei így újabb megtisztelő és felelősségteljes feladatot vállaltak – mondta a tárcavezető.

 

Hozzátette: ez is újabb jele annak, hogy „bár sokan temetik a visegrádi együttműködést”, a szövetség nagyon is él, nagyon is tud és akar közösen dolgozni a térség biztonságáért és jólétéért.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter szerint a régió szomszédságában több mint egy éve tartó háború hatásai a térségben csapódnak le leginkább, ez pedig „még szükségesebbé teszi a négy ország együttműködését”. Ebben Németország is fontos partner, ezért a megbeszélések első napján a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkárával együtt tekintették át a legfontosabb védelmi témákat.

 

Idézték a tárcavezetőt, aki szerint a jelenlegi helyzetben a visegrádi országok kiemelt közös érdeke védelmi képességeik megerősítése. Hozzáfűzte: a V4-országok között folyamatos a szakmai egyeztetés a NATO keleti szárnyának megerősítésével kapcsolatban, amelyben mind a négy V4-tagállam fontos szerepet játszik. Hozzátette: az Európai Unióban pedig „a leginkább látható projekt” a V4 EU-harccsoport rendszeres felállítása, amely az idei év első félévében már harmadik alkalommal lépett készenlétbe, és az unió „gyorsreagáló képességének magját adja”.

 

A tárca közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a találkozón megvitatták az ukrajnai háborúnak a regionális biztonsági helyzetre gyakorolt hatásait, valamint a V4-országok lehetőségeit Ukrajna támogatására. A miniszter kiemelte: Magyarország továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a háború miatti humanitárius válság enyhítéséért, ugyanakkor Magyarország, a NATO és az EU is a béke mielőbbi megteremtésében érdekelt. Hozzátette: Magyarország továbbra sem szállít halált okozó fegyvert Ukrajnának.

 

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy bár a háború lezárásához vezető utat máshogy látják, „a pragmatikus szakpolitikai kérdésekben továbbra is a párbeszéd és az együttműködés fémjelzi a visegrádi négyek kapcsolatát”.

 

A V4 elnökségét július 1-jétől Csehország veszi át.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: EU NATO V4 V4 országok

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!