Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Valószínűleg belső feszültségeket fog okozni az olasz kormánykoalícióban Silvio Berlusconi halála, aki a Forza Italia kormánypárt elnöke volt. A médiamágnás és politikus Berlusconi hétfőn hunyt el.

 

A Forza Italiát még 1994-ben alapította, és lényegében Berlusconi karizmatikus vezetői képességeinek köszönhette sikereit. Az elmúlt években a párt támogatottsága megcsappant. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi olasz parlamenti választásoknál Giorgia Meloni kormányfő, az Olasz Testvérek párt elnöke a másik két jobboldali erő, a Forza Italia és a Matteo Salvini féle Liga rovására ért el kiemelkedő választási sikert.

 

A mainstream egyértelmű aggodalommal tekint az olasz belpolitika alakulására, főleg most, hogy Berlusconi, aki a mérsékeltebb jobboldali vonal képviselője volt, távozott, míg a Liga és az Olasz Testvérek sokkal konzervatívabb politikát követnek.

 

 hirdetes_300x300  

Meloni sem dőlhet hátra. A Forza Italiának 62 képviselője van, nélkülük nincs stabil kormányzótöbbség. A fő kérdés most az, hogy lesz-e olyan vezetője a Forzának, amivel elkerülhető a párt szétesése.

 

Itt is minden az arányoktól függ. A Forza képviselőnek egy részét jó eséllyel Meloni pártja csábíthatná el, amivel a konzervatív kormány stabilabbá és következetesebbé is válhat. Elemzők szerint épp az Olasz Testvérek lehet a legvonzóbb választás a Forza képviselői számára, amennyiben felbomlik a párt.

 

Meloni és Berlusconi kapcsolata egyébként egyáltalán nem volt idillikus. Kemény viták voltak köztük például az ukrajnai háború és Ukrajna felfegyverzése kapcsán.

 

Sokan úgy vélik, hogy a sajtó által gyakran „posztfasisztának” titulált Olasz Testvéreknek is jól jönne egy kozmetikázás, amit a Forza beolvasztása biztosíthatna.

 

A Forzán belül Antonio Tajani külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a legmagasabb beosztású politikus. Korábban az EP elnöke is volt. Ennek ellenére az olasz szakértők kételkednek abban, hogy képes lenne egységben tarani a pártot. Ennek oka részben Brüsszelhez való kötődése.

 

Mivel Olaszország gazdasági válságban van, az olasz bankok komoly adóssághegyeket halmoztak fel, ezért a belpolitikai eseményeket a piac igen szorosan követi és nagyon gyorsan be is árazza. A Reuters közlése szerint a Saxo Bank szerint az olaszországi befektetések kockázata jelentősen csökkenne, ha a Forza Italia megszűnésével.

 

Más kérdés, hogy a Berlusconi családon belül lesz-e olyan személy, aki megpróbálja Silvio Berlusconit pótolni. Az elhunyt politikus legidősebb gyermeke, Marina, 2005 óta vezeti a Berlusconi Fininvest Holdingot. 56 éves, a legvalószínűbb jelölt lenne a párt élére, ha a család úgy dönt, hogy megpróbálják a felszínen tartani a Forzát.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!