Nyitókép: AP photo

 

A kahovkai vízerőmű gátjának átszakadása után kolerát okozó baktériumokat találták az elöntött területen. A BBC szerint erről Oleh Pavlenko tájékoztatott az ukrajnai Állami Ökológiai Felügyelettől.

 

„Megfigyeljük a déli körzetet, mindennap veszünk vízmintákat és elemzéseket végzünk. Nem túl magas a szennyezettség, de már többször megjelent a kolera és az E. coli” – mondta Pavlenko.

 

Az ukrán egészségügyi minisztérium már korábban figyelmeztetett a kolerajárvány veszélyére, miután a víz visszahúzódott az elöntött területeken.

 hirdetes_300x300  

 

A BBC emlékeztetett arra, hogy a kahovkai gátszakadás következtében számos veszélyes anyag került a vízbe, amelyek bélfertőzések, májgyulladás, botulizmus, kolera és akár lépfene kitörését is okozhatják.

 

Az átszakadt gát vize ugyanis a temetők mellett latrinákat, valamint több műtrágyaraktárt, a Hola Prystaň város közelében lévő hulladéklerakót, valamint a Dnipriany falu közelében lévő állathulladék-feldolgozó üzemet is elárasztotta. Több ezer szarvasmarha, sok kutya és macska is belefulladt a vízbe.

 

A BBC hozzátette, hogy az ivóvízzel mindig vannak gondok árvíz idején, mivel a víztisztító rendszerek nem működnek, és a szennyvíz keveredik az ivóvízforrásokkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!