Nyitókép forrása: Vidombák, 2023. június 15. Az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér az avatás napján, 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

 

Elindult a légi közlekedés csütörtökön az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtéren.

 

Az erdélyi Brassótól negyedórás autóútra található Vidombák településen lévő légi kikötőben csütörtökön reggel szállt le az első repülőgép, a Tarom román légitársaság Bukarestből indult járata. Ennek fedélzetén a leköszönt román kormány több tagja – Nicolae Ciuca lemondott kormányfő, a szenátus elnöke, Sorin Grindeanu régi-új szállításügyi miniszter és Adrian Vestea Brassó megyei tanácselnök, a fejlesztési tárca várományosa – mellett Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is jelen volt.

 

A csütörtökön felavatott légikikötő Székelyföldet, elsősorban a közeli Kovászna megyét is kiszolgálja, mivel a tömbmagyar régióhoz a marosvásárhelyi a legközelebbi nemzetközi repülőtér.

 

hirdetes_starlux810x300
Vidombák, 2023. június 15. Vízsugárral fogadják a Tarom román légitársaság Bukarestből érkező repülőgépét az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér avatásán 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

 

A háromszéki önkormányzati vezetők kezdetektől támogatták a projektet, Tamás Sándor korábban közölte, hogy kormánytámogatást is szereztek az építkezéshez, mivel számukra kiemelten fontos volt a reptér beüzemelése.

 

„Történelmi pillanat! Mától szárnyra kap térségünk!” – írta a brassói landolás után közösségi oldalán Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy elöljárója korábban úgy nyilatkozott, a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér közelebb hozza a háromszékiekhez a világot, és őket is közelebb viszi a világhoz, hiszen felgyorsítja a közlekedést, ami hozzájárul a térség versenyképességének növekedéséhez. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a repülőtéren magyar feliratok is vannak a román, angol és német nyelvű tájékoztató szövegek mellett. „Jó helyen vagyunk, itthon vagyunk!” – értékelte az RMDSZ politikusa.

 

Vidombák, 2023. június 15. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök (középen, b-j) az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér avatásán 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

 

A Brassó megyei önkormányzat elnökeként a beruházást felügyelő Adrian Vestea elmondta: a reptér megnyitásával a brassóiak több generációjának álma valósult meg. Külön megköszönte a kormány tagjainak, hogy támogatták a helyi kezdeményezést.

 

A román légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) egyelőre tizenkétórás működést hagyott jóvá a reptérnek, reggel 7 és 19 óra között. A Dan Air román légitársaság a korlátozás mielőbbi feloldását kérte.

 

Vidombák, 2023. június 15. Román, angol, német és magyar feliratok az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtéren az avatás napján, 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

 

A Dan Air gépeivel, a korábbi bejelentés szerint, Münchenbe, Nürnbergbe, Barcelonába, Brüsszelbe, Londonba és Stuttgartba lehet eljutni. A reptérről a magyar érdekeltségű Wizz Air is üzemeltet járatokat Londonba és Dortmundba, a sokak által várt budapesti járatra egyelőre várni kell, de hamarosan charter járatok is indulnak ismert külföldi üdülőtelepekre.

 

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely – zöldmezős beruházásként – az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására 18 éve várnak a térség lakói. Az építkezést 2020-ban kezdték el. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei önkormányzat több mint 100 millió eurót költött, részben hitelből. A korábbi bejelentés szerint a kezdeti időszakban évi 300 ezer, néhány év múlva évi egymillió utasra számítanak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!