Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Oroszország három hónapon belül választásokat akar tartani Ukrajna általa megszállt részein. Moszkva korábban négy ukrán megyét (oblasztyot) annektált jogilag (Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyéket), ám egyik régiót sem uralja teljesen. A Reuters hírügynökség szerint az oroszok ezzel jelzik, hogy ők irányítanak, még az ukrán ellentámadás idején is.

 

Az ukrán ellentámadás ugyanakkor még csak a kezdeti fázisában van, a nagy csaták még ezután jönnek. Az ukrán haderő jelenleg csak puhatolózik az orosz védelmi vonalaknál. A Reuters több egymástól független forrástól úgy értesült, hogy az ukránok tovább nyomulnak előre a megszállt területeken (ez technikailag igaz, jelentősége viszont nincs, mert a fő védvonalakat még el sem érték – a szerk.). Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy az ellentámadás haladása „általában véve biztató, de nagyon nehéz”.

 

Az ukrán hadsereg hivatalos közlése szerint eddig 100 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a megszállóktól.

 

 hirdetes_810x300  

Kijev 12 dandárral készül áttörni az orosz védvonalakat, várhatóan a főirány dél-délkelet lesz, Mariupol vagy Bergyanszk irányába, valamint Melitopol felé.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!