Nyitókép: Francisco Saco/AP

 

A Földközi-tenger középső részén keresztül az Európai Unióba érkező migránsok száma 2023 első öt hónapjában éves szinten megkétszereződött – jelentette be az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex).

 

Januártól május végéig több mint 50 300 illegális migráns haladt át itt, ami 2017 óta a legtöbb. „A közép-mediterrán térség továbbra is a fő migrációs útvonal az EU-ba” – magyarázta a Frontex.

 

Összességében a Frontex adatai szerint 102 ezren próbáltak meg illegálisan bejutni az EU-ba, ami 12 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

 hirdetes_300x300  

 

A második leggyakrabban használt útvonal a Nyugat-Balkánon keresztül vezető. Idén május végéig 30 700 migráns próbált átjutni ezen az útvonalon, ami azonban 25 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Más migrációs útvonalakon is csökkent az áthaladó migránsok száma – a Földközi-tenger nyugati útvonala 6 százalékos, a nyugat-afrikai útvonal 47 százalékos csökkenést mutat. A Frontex szerint ezt főként a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozták, amelyek „növelik a tengerre alkalmatlan hajók által már amúgy is veszélyes utazások kockázatát”.

 

A hivatal azonban arra számít, hogy a következő hónapokban ezeken a területeken megnő a csempészek aktivitása.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!