Nyitókép: SITA

 

Június 21-én, szerdán az Egyesült Királyság ad otthont az ukrán újjáépítési konferenciának, ahol a résztvevők az ország újjáépítéséről tárgyalnak majd a pusztító orosz háború befejezése után.

 

Leszia Vaszilenko ukrán képviselő vasárnap a brit Sky Newsnak azt mondta, ehhez „4000 milliárd dollárra”, azaz négy billió dollárra lesz szükség.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök vasárnap felszólította a befektetőket és az üzleti élet vezetőit, hogy „azonnal vonják be az innovációt és a kreativitást”, és segítsék a lerombolt Ukrajna újjáépítését.

 hirdetes_810x300  

 

A Sky News újságírójának, Sophy Ridge-nek adott interjújában Vaszilenko azt mondta, hogy országa jelenleg „háborús övezet”.

 

„Gyermekek milliói vannak elválasztva apjuktól, akik a fronton harcolnak, vagy külföldön tartózkodnak olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, és menedéket keresnek, míg apjuk készen áll a harcra Ukrajnában”

 

– jelentette ki Vaszilenko.

 

Ukrajna újjáépítésének pénzügyi költségeivel kapcsolatban elmondta, hogy 4000 milliárd dollárra lesz szükség.

 

„De természetesen minden nap és éjjel folytatódnak a harcok, az ágyúzás, Oroszország miatt. Mindez pusztítást, az ország működéséhez, a közösségek életéhez szükséges kritikus infrastruktúra tömeges pusztulását okozza”

 

– magyarázta. Hozzátette: az utak jelentik a „legnagyobb feladatot”, ha a közösségek működni akarnak, de az iskolákat és a kórházakat is helyre kell állítani.

 

Vaszilenko szavai szerint a folyamatban lévő ukrán ellenoffenzíva „intenzív”, és minden alkalommal, amikor az ukrán erők valamilyen területi előnyre tesznek szert, Oroszország rakétákat lő ki a városokra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!