Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits, File

 

Orosz jelentések szerint az ukránok drónokkal támadták meg a Barátság kőolajvezetéket szombaton, méghozzá azt a szakaszát, ami az északi és déli ág szétválása előtt található. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a támadást drónokkal hajtották végre.

 

Alekszandr Bogomaz, a bjanszki körzet kormányzója a Telegram-csatornáján azt íra:

 

„Ma éjszaka az orosz fegyveres erők légvédelme Novozibkovszkij városi körzetben visszavertért az ukrán fegyveres erők támadását, amelyet a Barátság olajfinomító ellen indítottak. Katonai légvédelmi rendszereink professzionalizmusának köszönhetően három repülőgéptípusú drónt semmisítettek meg”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A Barátság kőolajvezeték Almetyevszkből indul, és áthalad Brjanszkon. Ezt követően válik két ágra. Az északi Fehéroroszországon keresztül halad Lengyelország irányába, a déli Ukrajnának keresztül Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába tart.

 

Legutóbb márciusban érte támadás a Barátság kőolajvezetéket, akkor egy olajszitvattyú-állomásra mért támadásról számoltak be az oroszok. Májusban pedig a Washington Post írta meg, hogy kiszivárgott amerikai hírszerzési információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vezeték elleni támadással akarta „tönkretenni a magyar gazdaságot”.

 

Katonai műveleteken kívül is komoly csaták folynak az olajvezeték körül. Ukrajna ugyanis (alig burkolt zsarolás keretében) folyamatosan növeli a Barátság kőolajvezetéken keresztül zajló tranzit díját. Januárra egy többlépcsős emelés miatt 13,60 euróra, most június elején pedig 17 euróra növelték a kőolaj tonnánkénti tranzitdíját. Az emelés Szlovákiát is érinti.

 

Körkép.sk, vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!