Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos, File

 

Ukrajna több százmillió dollár értékű, már kifizetett fegyvert nem kapott meg, miközben egyes szövetségesei által adományozott fegyverek rendkívül rossz állapotban kerültek Ukrajnához – írta meg a The New York Times.

 

A NYTimes által idézett ukrán kormánydokumentumok szerint tavaly legalább 800 millió dollárt fizetett ki Ukrajna a fegyverszállítóknak, és az ügyletek vagy egyáltalán nem, vagy igen szegényesen valósultak meg.

 

Az amerikai lapnak névtelenül nyilatkozó ukrán források szerint a meghiúsult fegyverszállítások esetében a pénz egy részét a közvetítők visszafizették, vagy részben teljesítették.

 

 hirdetes_810x300  

A dolog érdekessége, hogy a szóban forgó fegyverszállítmányok legnagyobb részének teljesítéséért az ukrán állami hadiipari nagyvállalatok feleltek. A cikk ezt nem fejti ki, de ez azt jelenti, hogy az ukrán állam az ukrán állami hadiipari vállalatoknak fizetett ki nagy összegeket, cserébe pedig nem kapta meg a fegyvereket – bármelyik oldal is kénytelen elkárolni az összeget, azt az adófizetőknek kell megfizetni.

 

A NYTimes cikke arra is kitért, hogy a Nyugatról kapott haditechnika elég gyakran bevetésre alkalmatlan állapotban érkezett meg Lengyelországba vagy Ukrajnába. Példaként említi az olaszok által adományozott 33 önjáró tarackot, amelyekről leszállítás után derült ki, hogy hibás motorral vagy hűtőrendszerrel rendelkeznek, ezért javíttatásra volt szükség. A feladattal egy amerikai céget bíztak meg, amely az ukránok szerint elfogadta ugyan a 19,8 millió dollárt a javításért, de nem végezte el azt. A 33-ból 13 alkalmatlan volt harci bevetésre.

 

Voltak gondok az amerikai Humweekkel. A 29 Ukrajnának küldött példányból 26 alkalmatlan volt harci bevetésre. A jelentés szerint olyan alapvető hiányosságaik voltak, mint a lemerült akkumulátorok vagy működésképtelen sebességváltók. Ezeket aztán kijavították, de még így is tönkrement abroncsokkal kerültek Lengyelországba, ahol egy hónapot várakoztak az új abroncsokra.

 

A NYTimes kiemeli, hogy Ukrajna haditechnikájának 30 százaléka folyamatosan javítóműhelyekben áll, holott az országnak nagyon nagy szüksége lenne a felszerelésre.

 

A cikk kapcsán érdemes kiemelni két fontos részletet. Az egyik, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bő egy hete arról beszélt, hogy Ukrajna minden haditechnikát megkapott, amire az ellentámadáshoz szüksége van. Ez nemcsak hogy tényszerűen nem igaz (vadászgépeket például nem kapott, így nincs mivel támogatnia a nyugati páncélosokból álló egységeit), hanem azt is, hogy ha az ukrán ellentámadás kudarcot vall, az nem a nyugati haditechnika hiánya (értsd nem a Nyugat hibája) miatt lesz. A másik, hogy az ilyen cikkek általában nem ok nélkül jelennek az amerikai mainstream sajtóban. A kérdés az, hogy az esetleges korrupcióra akarják felhívni a figyelmet, vagy épp az ellentámadás áttörésének hiányát vagy a támadások szüneteltetését próbálják magyarázni.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.