Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

A fronton elszenvedett súlyos emberveszteségek negatívan befolyásolhatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének fenntarthatóságát – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap online kiadásában hétfőn megjelent interjújában.

 

„A NATO által kiképzett katonák jelentős számának halála és a haditechnika megsemmisülése aláássa az ukrán hadsereg harci hatékonyságát. Ez pedig negatívan fogja befolyásolni a Zelenszkij-rezsim fenntarthatóságát” – fogalmazott Nariskin a nyilatkozatban, amelyet a lap kedden közöl majd teljes terjedelmében.

 

Az orosz kémfőnök azt hangoztatta, hogy számos nyugati katonai elemző komoly kételyeket fogalmazott meg az ukrán hadsereg ellentámadásának sikerével kapcsolatban, elérhetetlennek minősítve a Kijev által kitűzött célokat.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy sor nyugati értékelés szerint maga az ukrán államiság is veszélybe kerülhet” – mondta.

 

Állítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt követeli Ukrajna jelenlegi vezetésétől, amelyet pusztán bábunak tekint a nagy geopolitikai játszmában, hogy támadjon, még a súlyos ember- és eszközveszteségek ellenére is.

 

„Ennek a játéknak a fő célja, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra” – nyilatkozott az SZVR igazgatója, azzal vádolva meg Washingtont és Londont, hogy évtizedek óta „gondozták az ukrán nacionalizmust”, hogy a kellő órában Moszkva ellen fordíthassák.

 

„Még abba is belemennek, hogy Ukrajnát Európa +fekete lyukává+ változtassák, csak azért, hogy megakadályozzák a közeledését Oroszországhoz. Az angolszász elit optikájában az ukránok +ágyútöltelékek+, akiket nem sajnálnak arra felhasználni, hogy megóvják az értékes amerikai és brit katonai életeket” – mondta.

 

Úgy vélekedett, hogy amikor az ukránok majd „elfogynak”, a lengyelek lépnek a helyükre, majd pedig valószínűleg a németek.

 

„Ez teljesen cinikusan hangzik, de világos, hogy éppen ez Washington és London stratégiai szándékainak logikája, egyebek között a dokumentumanyagokból is” – nyilatkozott az orosz hírszerzés vezetője.

 

Az SZVR hétfői közleményében Nariskin friss információkra hivatkozva azzal vádolta meg Kijevet, hogy folytathatta a „piszkos bomba” – robbanóanyaggal és radioaktív anyagokkal töltött robbanótöltet, amelynek felrobbanása nagy terület sugárszennyeződéséhez vezet – előállítására irányuló munkálatokat. Közölte, hogy az ukrán fél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesítése nélkül küldött használt nukleáris fűtőelemeket feldolgozásra a rivnei atomerőműből a csernobili zárt övezetbe.

 

Nariskin arra figyelmeztetett, hogy „piszkos” bomba esetleges bevetése súlyos következményekkel járna Kelet-Európa egész lakosságának és ökoszisztémájának életére és egészségére, beleértve az Európai Uniót és a fekete-tengeri államokat is. Kifejezte reményét, hogy a NAÜ és az EU illetékes szervei felfigyelnek az ukrán intézkedésre, és szigorítják az ellenőrzést Kijevnek a nukleáris ügyekben tett minden lépése felett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.