Nyitókép: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Valós az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai atomfegyvereket vet be – jelentette ki hétfőn Joe Biden, a Fehér Ház vezetője.

 

„Amikor nagyjából két évvel ezelőtt a Colorado folyó kiszáradásáról beszéltem, mindenki úgy nézett rám, mintha őrült lennék. Úgy néztek rám, mintha azt mondtam volna, Putyin taktikai nukleáris fegyvereket fog használni. De ez a realitás”

 

– mondta Biden egy donorcsoportnak Kaliforniában.

 

 hirdetes_300x300  

Biden néhány nappal azután nyilatkozott így, hogy a hétvégén teljesen felelőtlennek nevezte Putyin döntését, miszerint orosz taktikai nukleáris fegyvereket helyez el Fehéroroszországban.

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy országa megkezdte az orosz taktikai atomfegyverek fogadását. Szerinte ezek háromszor erősebbek, mint azok az atombombák, amelyeket az Egyesült Államok 1945-ben dobott le Hirosimára és Nagaszakira. Ugyanakkor Oroszország a Szovjetunió összeomlása óta először helyez el Oroszország területén kívül rövid hatótávolságú és a stratégiai nukleáris fegyvereknél kisebb erejű fegyvereket.

 

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem áll szándékában változtatni a stratégiai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos álláspontján Oroszország lépéseire válaszul. Washington azt is közölte, hogy semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne.

 

Májusban Moszkva elutasította Bidennek a fehéroroszországi atomfegyverek telepítésére vonatkozó tervével kapcsolatos kritikáját, mondván, hogy az Egyesült Államok évtizedek óta telepít nukleáris fegyvereket Európában.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!