Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét feltételből kettőt teljesített. A Reuters szerint ez áll az Európai Bizottság ezen a héten megjelenő értékelő jelentésében.

 

Meg nem nevezett uniós források szerint a jelentés rávilágít arra, hogy Ukrajna milyen előrelépéseket tett a folyamatban lévő orosz invázió ellenére.

 

Az EU tavaly megadta Ukrajnának az unió tagjelölt státuszát, hét feltételt szabva a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Ezek között szerepel többek között az ukrán igazságszolgáltatás reformja és a korrupció visszaszorítása, a pénzmosás elleni intézkedések és a kisebbségek jogainak biztosítása.

 hirdetes_810x300  

 

Az EB értékelő jelentése kulcsfontosságú pont a csatlakozási tárgyalások folyamatában. Kijev uniós tagsági kérelmének támogatói ezért remélik, hogy már decemberben megkezdődhetnek a tárgyalások. Erről az Unió mind a 27 tagállamának döntenie kell.

 

„A hírt pozitív színben tüntetjük fel, mivel (Ukrajna) némi előrelépést tett” – mondta a Reutersnek névtelenséget kérő két magas rangú EU-tisztviselő. A jelentés például rávilágít néhány, „a korrupció elleni küzdelem ismertebb esetére” Ukrajnában.

 

A Reuters emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt Ukrajna őrizetbe vette az ország legfelsőbb bíróságának vezetőjét is, mert a gyanú szerint 2,7 millió dollár (2,5 millió euró) értékű kenőpénzt fogadott el.

 

Az EU-csatlakozás részeként Ukrajnának hozzá kell igazítania munkaügyi, éghajlati és egyéb jogszabályait az uniós normákhoz. A folyamat évekig tarthat, miközben Lengyelország és a Baltikum Ukrajna mielőbbi EU-tagságát követeli. A nyugat-európai államok, így Franciaország, Németország és Hollandia azonban szkeptikusabbak ebben a kérdésben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!