Nyitókép: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Joe Biden amerikai elnök „diktátorokhoz” hasonlította Hszi Csin-ping kínai elnököt egy keddi felszólalásában, röviddel azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingben megbeszélést folytatott a kínai vezetővel a két szuperhatalom közti feszültség enyhítésének céljából.

 

Hszi Csin-ping az egyeztetések után kijelentette, Pekingben történt némi előrelépés, míg Blinken jelezte, hogy mindkét fél nyitott a további tárgyalásokra. Kína egyelőre nem reagált Biden legutóbbi megjegyzéseire.

 

Biden egy adománygyűjtő gyűlésen szólalt fel. Elmondása szerint nagyon felbosszantotta őt az a februári incidens, mikor is az USA területe fölött repült egy kínai léggömb, ami Washington szerint kémkedett és vadászgépekkel lőtték szét.

 

 hirdetes_810x300  

Biden szerint Hszi Csin-ping azért lett ideges, mikor lelövették a kínai léggömböt, mert „nem tudta, hogy ott van”.

 

„Nagyon komolyan gondolom. Nagy szégyen a diktátoroknak, ha nem tudják, mi történt”

 

fogalmazott Biden, aki szerint a kínai elnök nagyon zavarban volt a léggömb lelövése után, és azt is tagadta, hogy egyáltalán ott volt.

 

Az AFP közlése szerint Biden azt a kijelentést is megeresztette, hogy „Kínának valós gazdasági nehézségei vannak”, ezért szerinte nem kell tartani tőlük.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!