Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

Egyre több a viharfelhő Ukrajna felett. Az ellentámadást kénytelenek taktikai átértékelés miatt szüneteltetni, az oroszokat kóstolgató erőteljesebb próbálkozásokból nem sikerült áttörő ellenoffenzívát kibontakoztatni. Nagyon hiányzik a légierő az ukránoknak, és bár a Nyugat egyre nyíltabban beszél arról, hogy F-16-osok érkeznek Ukrajnába (tehát nagy valószínűséggel tényleg menni fognak a gépek), ez még hónapok kérdése. Közben a fronton az ukránok a tüzérség terén 5-szörös túlerővel állnak szemben, ami igencsak megnehezíti az ellentámadás helyzetét. Ha sikerülne is áttörniük Bergyanszk irányába és eljutni az Azovi-tengerig, szakértők szerint nagy valószínűséggel két oldalról felőrlő orosz tüzérségi tűzbe kerülnének. Közben a Nyugat kifogy a fegyverekből, kiderült, hogy a korábban átadott haditechnika egy része katasztrofális állapotban volt. És bár már hónapok óta kongatják a vészharangot, a tüzérségi lőszerkészletek is kritikus szint alá csökkentek.

 

Az ukrán hadsereg havonta 180 ezer tüzérségi lövedéket használ el. A háború elején az USA 14,5 ezer darabot volt képes gyártani belőle, az EU nagyjából ugyanennyit. Ma az USA havi 20 ezer lőszert gyárt, és csak valamikor a jövőben bővítik a kapacitásokat havi 90 ezer darabra. Az EU még hezitál, lényegében megy a politikai birkózás a közös kassza forrásaiért, ahol egyébként francia és amerikai érdekek ütköznek.

 

A fenti számok azt jelentik, hogy ha most nyáron az EU és az USA meg is duplázza gyártókapacitását, akkor is két és félszer lassabban gyártják a tüzérségi lőszert, mint ahogy azt az ukránok elhasználják.

 

 hirdetes_810x300  

Oana Langescu NATO-szóvivő a héten elmondta, hogy a szövetség továbbra is dolgozik a lőszerkészletek feltöltésén, és azon, hogy javítsa az „interoperabilitást”.

 

Ez utóbbi idegen kifejezés arra a problémára mutat rá, hogy a NATO-országoknál rendszeresített tüzérségi fegyverek nem azonos típusú lőszereket alkalmaznak. A különbségek a tanklőszerek tekintetében a legnagyobbak.

 

A lőszerhiány kétségkívül elérte, sőt túlment a kritikus szinten. Németországnak 20 ezer alá csökkent a nagyfokú robbanásra alkalmas tüzérségi lőszere, és a következő nyolc évben 200 ezerre akarják növelni a raktérkészletet – és ebben nincs benne az, amit majd Ukrajnának akarnak átadni. A 155 milliméteres tüzérségi lőszerből a németek évi 450 ezer darabot (hamarosan 600 ezer darabot) tudnak leszállítani, de mivel egyedül Ukrajna ezt a mennyiséget 2-3 hónap alatt ellövi, továbbra is kérdés, hogyan jut elég lőszer Ukrajnának is és a saját készletek feltöltésére is.

 

Az USA, Nagy-Britannia, Norvégia és Franciaország lőszerek tekintetében már aláírtak egy nagyértékű szerződést, ennek részletei azonban nem ismertek. De akármi is áll benne, az ipari kapacitások kiépítése hosszadalmas feladat – Ukrajnának pedig nem feltétlenül van ennyi ideje, Kijev egyébként sem a türelmességéről híres. A konfliktus kirobbanásakor USA-tól kapott egymillió lőszerből Ukrajnának már alig maradt valami.

 

A Nyugattal szemben az oroszok már gyorsabban alkalmazkodtak. A hadiipar kapacitásnövelése már jó ideje elkezdődött, a gyárak napi három műszakban dolgoznak, a polgári létesítményeket átalakították a kapacitásnövelés érdekében. Az elmúlt egy évben – az oroszok állítása szerint – az orosz hadiipari termelés megtriplázta a volumenét.

 

Ami a tüzérségi lőszert illeti, Oroszország 140 ezernél is több 155 milliméteres tüzérségi lőszert gyártott le a háború elején havonta, ma gyorsan közeleg kapacitása a 200 ezer darabhoz.

 

Van a kihívásnak egy rendkívül érdekes oldala is. Az új lőszergyárak építését Európában a nyersanyaghiány is korlátozza. A hadiipar lényegében az autó- és IT-iparral fog versenyezni a szűkös erőforrásokért, holott, még az sem tisztázott, hogy lesz-e elegendő munkaerő új fegyvergyárak létesítésére. Ráadásul a legfontosabb nyersanyagok – mint az alumínium és a titán – fő beszállítója továbbra is Oroszország, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is.

 

Körkép.sk, intellinews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!