Nyitókép forrása: 

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter a minap kijelentette, hogy nem lesz NATO-főtitkár, mivel az USA egy évvel meg akarja hosszabbítani Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár hivatali idejét. Persze, ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Wallace a The Exonomistnak adott interjúban korábban egyértelműen kijelentett főtitkári ambíciói kapcsán azt nyilatkozta, hogy „ez nem fog megtörténni”, mivel Stoltenberg vélhetően hosszabbítást kap.

 

Ugyanakkor nem csak a körülmények kényszerítették visszavonulóra Wallacet. Pár nappal ezelőtt arról cikkezett a brit sajtó, hogy a franciák sem néznék jó szemmel, ha egy olyan ország adná a következő NATO-vezetőt, aki kilépett az EU-ból. Emögött persze mást is látni kell: a franciák visszafogottabb háborús retorikát alkalmaznak, Emmanuel Macron elnök pedig rendszeresen beszél Európa stratégiai autonómiájáról. Egy brit NATO-főtitkár egyértelműen eszkaláció felé mutató Ukrajna-politikát jelentene, miközben Macron stratégiai autonómiáról szőtt álmainak matematikai esélyeit is lenullázná. A The Telegraph szerint a franciák vétózni is hajlandók lettek volna Wallace jelölését.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!