Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Twitteren közzétett videóüzenetben azt állította, hogy az ukrán hírszerzés és az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat információi szerint Oroszország fontolgatja, hogy terrortámadást indít a zaporizzsjai atomerőmű ellen. A kijelentés azért különös, mert tavaly március óta az oroszok tartják ellenőrzésük alatt az erőművet, amit egyébként Zelenszkij sem vitat. Korábban arról számolt be az ukrán hírszerzési főnök, hogy az oroszok aláaknázták az atomőerművet.

 

„Radioaktív szivárgással járó terrortámadást terveznek, már mindent előkészítettek”

 

mondta Zelenszkij a videóbejegyzésben. Arról beszélt, hogy a radioaktív sugárzás nem ismer határokat, és hogy kit érint, az csak a széliránytól függ. Megjegyezte, hogy az értesüléseivel kapcsolatos minden információt megosztott a nemzetközi szervezetekkel és a világ országaival, de hogy milyen bizonyítékokról is van szó, arra nem tért ki.

 

A Kreml hazugságnak nevezte az ukrán elnök állításait.

 hirdetes_300x300  

 

A zaporizzsjai atomerőmű, az Enerhodar Európa legnagyobb atomerőműve, 6 reaktora van, amelyek közül jelenleg egyik sem üzemel a harcok és az ukrán ellentámadás miatti biztonsági kockázatok miatt.

 

 

Az oroszok március óta tartják ellenőrzésük alatt a létesítményt, amit az erőmű eredeti ukrán alkalmazottai működtetnek. Az oroszok jelentős erőket állomásoztatnak az erőműnél, például innen lövik a Dnyeper túloldalán lévő Nyikopol városát is (Zelenszkij ezt sem tagadta).

 

Tavaly az ukránok azt állították, hogy az oroszok tűz alá vették az atomerőművet, ami bevallottan az oroszok kezén volt, tehát a kijelentés erősen sántított, ennek ellenére a nyugati sajtó mérlegelés nélkül az ukrán állításokat közölte le. Idén a Pentagonból kiszivárgott információk szerint Kijev tavaly szeptemberben megpróbálta az erőművet visszafoglalni, de a folyón történő partraszállás nem járt sikerrel. Mindez azt jelenti, hogy nem csak az oroszok fenyegették az atomerőmű biztonságát.

 

Két nappal ezelőtt Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke kijelentette, hogy az oroszok többszörösen aláaknázták a létesítményt, a hűtőrendszert is, és ha ezt felrobbantják, akkor annak „komoly következményei lesznek”.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az információs háborún túl milyen célokat szolgál az ukránok atomerőműre vonatkozó figyelmeztetése. Ahogy Zelenszkij is mondta, a radioaktív sugárzás nem áll meg a határoknál, és a szél függvénye, hogy hol okoz károkat.

 

Épp ezért logikus, hogy egy szándékos nukleáris katasztrófa az oroszokat és különösen a Krímet – amely az Ukrajna elleni invázió egyik fő célja – ugyanúgy fenyegetné, mint mindenki mást.

 

Más kérdés, hogy az oroszoknak – ha a nukleáris katasztrófa nem is – az atomerőmű használhatatlanná tétele érdekében állhat, mintegy biztosítékként arra az esetre, ha az ukránok visszafoglalnák azt az ellentámadás során.

 

Persze, az sem kizárt, hogy az ukránok újra megpróbálják visszafoglalni az erőművet, és ha valami rosszul sül el, azt nyilván nem fogják magukra vállalni.

 

Az erőmű stratégiai fontosságú Ukrajna energiaellátása szempontjából. Hiánya több milliárd dolláros kiesést okoz az országnak, csak az Európába menő áramexport elmaradása évi 2 milliárd euró mínuszt jelent Kijevnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!