Nyitókép forrása: SITA/Prigozhin Press Service via AP

 

Péntek estétől egészen elképesztő események kezdődtek Oroszországban. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére lényegében fegyveres puccskísérletet indított. Nem Vlagyimir Putyin orosz elnök, hanem Szergej Sojgu orosz védelmi miniszer ellen. Ez azonban egyértelműen az orosz államot gyengíti, így végeredményben Putyinnak nincs választása. Az orosz reguláris hadsereg és a Wagner között már régóta igen feszült a viszony, benne volt a levegőben egy konfliktus, de a mostani történések jóval nagyobbat szólhatnak, tekintve, hogy az ukrán hadsereg főerői ellentámadásra készülnek. Szombaton reggelre a Wagner elfoglalta a rosztovi déli katonai bázist, Moszkvában pedig már terrorelhárítási készültséget hirdettek a puccskísérlet miatt. Putyin is nyilatkozatot tett a tévében.

 

Prigozsin pénteken este lázadásra szólította fel az oroszokat, arra hivatkozva, hogy a katonai vezetés részéről rakétatámadás érte a Wagner-csoport egyik bázisát, rengeteg katonát megölve.

 

„Rakétatámadás érte a Wagner-csoport táborát. Sok áldozat van. A szemtanú harcosok szerint hátulról érkezett a támadás, vagyis az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának csapatai által”

 

közölte Prigozsin, majd hozzátette:

 

„Mélységesen elárultak minket és meg akartak minket fosztani az otthonaink megvédésétől. Készek voltunk kompromisszumra a védelmi minisztériummal, letenni a fegyvereinket, és találni egy megoldást, hogy miként tudjuk tovább védeni a hazánkat. De a csőcselék nem tudott lenyugodni. Ma, azt látva, hogy nem törtünk meg, úgy döntöttek, hogy rakétával támadnak a táborainkra.”

 

Prigozsin arról beszélt, hogy 25 ezer katonája van, és „véget fog vetni a törvénytelenségnek az országban”, ugyanakkor felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen:

 

„Bárki, aki ellenáll, fenyegetésként fogjuk értelmezni, és azonnal elpusztítjuk”.

 

Ezt követően szombaton reggel érkezett a hír, hogy a Wagner-csoport bevonult Rosztovba, az ottani délkeleti katonai főhadiszállásra, és elfoglalta. Prigozsin bejelentette, hogy csapatai blokád alá veszik az egész várost, és innen vonulnak Moszkvába, hacsak ki nem adják nekik Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerig Geraszimov hadseregtábornokot. 

 

A Wagner-katonák tankokkal vettek körbe egy kormányépületet Rosztovban, Moszkvában pedig a reguláris erők terrorelhárítási intézkedéseket vezettek be, az utcákat páncélozott katonai járművek róják. A Rosztovot Moszkvával összekötő autópályát lezárták.

 

Putyin időközben tévés bejelentést tett, amelyben arról beszélt, hogy „egyes oroszokat bűnös kalandba csalták”. A Wagner-csoportot nem nevezte meg. Putyin szerint most Oroszország jövője forog kockán, a lázadók pedig hátbaszúrást követtek el. Ezt követően leszögezte, hogy megbüntetik azokat, akik megosztják Oroszországot.

 

Putyin egyetlen egyszer sem említette a Wagner vagy Prigozsin nevét, így beszéde lényegében bármelyik félre (akár Sojgura) vonatkozhat. Később azonban orosz hírügynökségek is megerősítették, hogy az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság és az FSZB büntetőeljárást indított „fegyveres lázadásra való felszólítás” miatt Prigozsin ellen. Az eljárás tényét a legfőbb ügyészség is megerősítette.

 

Az FSZB szerint katonai eszkaláció fenyeget Oroszország területén. Sojgu védelmi miniszter pedig tagadja a Prigozsin által említett rakétatámadást.

 

Szergej Szurovikin hadseregtábornok felszólított a Wagner-csapatokat, hogy térjenek vissza a bázisaikra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.