Nyitókép: Prigozhin Press Service via AP

 

Az amerikai tisztségviselők már szerdán sejtették, hogy Jevgenyij Prigozsin valamire készül – írja a New York Times hírforrásokra hivatkozva. A lap szerint főként amiatt aggódtak, hogy mi lesz az atomfegyverek arzenáljával.

 

A kongresszusi tisztviselők egy szűk csoportját ezt követően csütörtökön tájékoztatták, amikor újabb megerősítés érkezett az összeesküvésről – írja a New York Times.

 

A helyi média szerint az amerikai titkosszolgálatok olyan információkat fogtak el, amelyek arra utaltak, hogy a Wagner-csoport vezetője már június közepén fellépést tervezett az orosz katonai vezetés ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt két hétben „nagy aggodalom” uralkodott amiatt, hogy mi történhet Vlagyimir Putyin elnök hatalmával és az ország nukleáris arzenáljával – írja a Washington Post meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

 

Prigozsin terveinek pontos időzítése és természete csak pénteken volt világos, amikor a Wagner-főnök először kezdett nyilvánosságra hozni információkat a hadereje elleni állítólagos orosz rakétatámadásról, de „elegendő mennyiségű jelzés érkezett ahhoz, hogy elmondják a vezetésnek, hogy valami történik” – idézte a WP az egyik tisztviselő nyilatkozatát.

 

A New York Times szerint az Egyesült Államok magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőinek már szerdán információi voltak arról, hogy Prigozsin tettre kész, a titkosszolgálatok pedig még aznap eligazítást tartottak a Biden-adminisztrációval és a védelmi tisztviselőkkel.

 

The New York Times, Washington Post

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!