Nyitókép forrása: SITA/AfD members, Bjorn Hocke, left, Robert Sesselmann, centre, Stephan Brandner, 3rd from left and Tino Chrupalla are photographed at the AfD election party, in Sonneberg, Germany, Sunday, June 25, 2023. Alternative for Germany hope to win the political party’s first-ever governing post. (Martin Schutt/dpa via AP)

 

Fájhat a német liberálisok és baloldaliak feje, mivel a szélsőjobboldalinak beállított AfD egyre nagyobb kihívást jelent a mainstream pártok számára. Vasárnap az AfD jelöltje, Robert Sesselmann győzött a kerületi választáson a keletnémet Türingia tartományban található Sonnebergben, ahol eredetileg Jürgen Köppert, az ellenzéki CDU jelöltjét tartották befutónak. Valójában az AfD-nek a CDU és a kormánypártok közösen támogatott jelöltjét sikerült legyőznie. És ez nem minden.

 

A legutóbbi felmérések szerint az AfD támogatottsága (20 százalék) immáron nagyobb a szocdem SPD-éénél (19 százalék), amely a német koalíció legnagyobb – és egyben legtöbbet támadott – pártja. A felméréseket jelenleg a CDU vezeti (27 százalék).

 

Bár Sonneberg nem egy nagy kerület, de az AfD eredménye egyértelműen jelzi a választói preferenciák átalakulását és jobbra tolódását, a szocdemek térvesztését. Ugyanakkor a szélsőjobboldal rendszerint előnnyel indul a volt keletnémet területeken, ahol az országostól leszakadó gazdaság miatt nagy az elégedetlenség a szövetségi kormánnyal szemben.

 

 hirdetes_810x300  

Az AfD három keletnémet tartományban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában vezeti a közvélemény-kutatásokat, mindhárom tartományban jövőre tartanak választásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.