Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana

 

Egy friss felmérésben fej-fej mellett halad a konzervatív lengyel kormányzópárt, a PiS, és fő kihívója, a Brüsszel által támogatott, Donald Tusk által fémjelzett Polgári Koalíció (KO).

 

A Kantar ügynökség által végzett felmérés szerint a KO és a PiS is 32-32 százalékos támogatottsággal bír. A liberális sajtó szerint az eredmény Tusk kampánykörútjának köszönhető.

 

Lengyelországban ősszel tartják a parlamenti választásokat, amelyből a regnáló PiS harmadszor is győztesen kerülhet ki. A konzervatív párt nyíltan vállalja a Brüsszellel való konfrontációt, ellenáll az LMBTQ- és transzgender propagandának, nem támogatja a vétójog eltörlését. Brüsszel számos területen, elsősorban forrásmegvonással próbál nyomást gyakorolni Varsóra.

 

 hirdetes_810x300  

A lengyel parlament nemrég fogadott el egy törvényt, amely egy különleges bizottság felállítását rendeli el. A bizottság feladata a Lengyelországra gyakorolt orosz befolyás kivizsgálása lenne, ám sokan – nem alaptalanul – arra számítanak, hogy politikai eszközről van szó Tusk elhiteltenítésére.

 

A dolog hátterében a szmolenszki incidens áll. 2010-ben a lengyel légierő Tu-154M típusú gépe az oroszországi Szmolenszk katonai repülőtér közelében lezuhant, fedélzetén 96 emberrel, köztük volt Lech Kachynski lengyel elnök és felesége, az elnöki kabinet vezetője, titkára és helyettese is, számos más lengyel politikai személyiséggel együtt.

 

A lengyelek az incidensért az oroszokat tették felelőssé, de Donald Tuskot is kapcsolatba hozták vele. A lengyel kémelhárítást 2017-ben feljelentette Tuskot, mert a szóban forgó repülőgép szervizelését egy teljesen új gép vétáráért rendelte meg – az oroszoktól.

 

Ami a PiS-KO párharcot illeti, a PiS valószínűleg inkább vezeti a felméréseket, más ügynökségek 36 százalékot jósolnak neki, ugyanakkor az előnye nem annyira meggyőző, mint várni lehetett.

 

Tusk jogállamiságról papol, közben fia százmilliókkal rövidítette meg a befektetőket – és megúszta

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!