Nyitókép forrása: mti

 

A szlovákoknak és magyaroknak nemzetiségtől függetlenül ugyanazokért az ügyekért kell küzdeniük a jövőben is – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a szlovákiai Késmárkon, Petőfi Sándor emléktáblájának felavatása alkalmából hétfőn.

 

A Késmárki Evangélikus Líceum épületénél tartott ünnepségen a politikus úgy fogalmazott: a következő években a magyarok és a szlovákok olyan kihívásokkal fognak szembesülni, amelyek „hasonló határozottságot és a szabadságba vetett hasonló, rendíthetetlen hitet követelnek meg, mint amivel Petőfiék bírtak.”

 

„A következő években nagyobb szükségünk lehet egymásra, mint valaha”

 

– jelentette ki, hozzátéve: azok az eszmények, amelyek 1848-at is meghatározták, ma is érvényesek.

 hirdetes_810x300  

 

Magyar Levente kiemelte: Petőfi programja olyan volt, amely az itt élő összes nemzetiség jólétét és előrehaladását szolgálta. Azért harcoltak, hogy legyen egyenlőség, legyen szabad sajtó, valósuljon meg a népképviselet – mondta, majd úgy folytatta: Petőfi Sándorék „azt képviselték, hogy az emberek szabadon dönthessenek a sorsukról és egy olyan társadalmat építsenek, amelyik az igazságra és a testvériességre épül.”

 

Az államtitkár a közmédia kérdésére válaszolva a helyszínen arról is beszélt, hogy Európában háború dúl, és ismét veszélybe került a szabadság, így a történelmi hősök üzenete továbbra is aktuális.

 

„Amikor veszélyben van mindaz, amit közösen építettünk évszázadokon keresztül – a szabadságunk – akkor sutba kell dobni a vitákat és azokat a pontokat kell keresni, amelyek mentén tudjuk építeni a közös jövőt, a szövetséget, a barátságot”

 

figyelmeztetett Magyar Levente. Megjegyezte: a régió népeinek közösen, összefogva kell fellépni az őket közösen fenyegető veszélyekkel szemben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.