Nyitókép: Christian Charisius/dpa via AP

 

Németország körülbelül 4000 katonát tervez Litvániába telepíteni a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében. Ezt Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentette be hétfőn Litvániában.

 

„Németország készen áll arra, hogy hosszú távra egy erős brigádot helyezzen el Litvániában” – mondta Pistorius. Hozzátette: ezeknek a katonáknak szálláshelyeket kell majd építeni.

 

2022 júniusában a német kormány megígérte, hogy támadás esetén egy harci dandárt készít Litvániába bevetésre. Kérdéses volt azonban, hogy ezek a katonák véglegesen Litvániában állomásoznak-e. A litván kormány ragaszkodott hozzá; a német kormány azonban tartózkodó volt, és csak most adott egyértelmű ígéretet.

 hirdetes_810x300  

 

Jelenleg ebben a balti országban egy körülbelül 20 katonából álló német dandár parancsnokság van a Rukla katonai bázison. A 41. gyalogdandár fennmaradó része Németország különböző pontjain állomásozik, és szükség esetén tíz napon belül képes megérkezni Litvániába.

 

Pistorius hétfőn litvániai hadgyakorlatra is ellátogatott, amelyen a 41. dandár mintegy 1000 német katonája és mintegy 30 tankja vesz részt.

 

Litvánia határos az orosz balti exklávéval, Kalinyingráddal és egyben Fehéroroszországgal, amely Moszkva szövetségese. Litvánia területén 2017 óta működik egy körülbelül 1600 fős, német vezetésű NATO-zászlóalj.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!